Enligt hjälporganisationen är den internationella insatsen fortfarande för långsam och bristfällig och motsvarar inte behoven.
– Folk fortsätter att dö i den här epidemin som redan har krävt tusentals liv. Vi kan inte lämna människorna i sticket och acceptera att det blir ett dubbelt misslyckande, där insatserna först sattes in alldeles för sent och nu inte är anpassade till behoven, säger Joanne Liu, Läkare utan gränsers internationella ordförande, i ett pressmeddelande.
Givarländernas regeringar har framför allt fokuserat på att finansiera och bygga ebolacenter istället för att skicka personal. Bemanningen av ebolacentren har istället skötts av nationella myndigheter och hjälporganisationer som inte alltid har haft rätt kompetens, enligt Läkare utan gränser.
Brist på personal
– Att utbilda andra hjälporganisationers medarbetare och lokal sjukvårdspersonal tar flera veckor. Trots att Läkare utan gränser och andra organisationer har tillhandahållit kurser har bristen på utbildad personal varit en flaskhals och lett till förseningar i hjälpinsatsen, säger Joanne Liu.
Samtidigt saknas fortfarande lämpliga anläggningar för att isolera och diagnostisera patienter i Västafrika. I många områden saknas det också informationskampanjer, möjlighet till säkra begravningar och kontaktspårning för att hitta nya ebolafall.
– För att få bukt med ebola behövs det mer än isoleringsenheter och sjukvård. Överallt där ebolafall dyker upp måste man sätta in hela paketet av aktiviteter. Alla som är inblandade i kampen mot ebola måste vara väldigt flexibla, man måste hela tiden se till att man använder sina resurser där behoven är som störst, säger Joanne Liu.
Sverige ger en halv miljard
Så sent som i måndags beslutade den svenska biståndsmyndigheten Sida att ge ett utökat utökat stöd på 230 miljoner kronor för att bekämpa ebolautbruttet i Västafrika. Sveriges sammanlagda stöd i kampen mot viruset är nu 560 miljoner kronor.
Enligt den senaste statistiken från WHO från den 26 november har nästan 5.700 personer avlidit i ebola, och nära 16.000 fall har dokumenterats. Värst drabbat är Guinea, Sierra Leone och Liberia och viruset har nu också spridit sig till Mali.