Kommentaren, som alltså var tänkt som ett sarkastiskt uttalande om många invandrargruppers bristande respekt för både kvinnor och lagar i landet, väckte snabbt en mediastorm. På mötet deltog bland annat företrädare för olika invandrarorganisationer och de var inte sena med att förstå innebörden av den syrliga kommentaren.
Många ville inte förstå sarkasmen i uttalandet och Castelao Bragañas förtydliganden av att han naturligtvis själv inte hade denna syn på lagar och kvinnor tycktes inte heller övertyga.
- Ett uttalande som framkallar kräkningar och är på gränsen till brottsligt, ansåg exempelvis parlamentsledamoten för socialistpartiet PSOE, Laura Seara.
- det är så allvarligt att inga ursäkter hjälper, det befläckar själva ordet immigration och förolämpar alla kvinnor, fortsatte hon.
I torsdags, fyra dagar efter att han tillträtt ordförandeskapet, lät Castelao Bragaña tillslut meddela att han lämnade ordförandeposten i konsulatet av "personliga skäl".
- Ingen har begärt att jag ska avgå, uppgav han för lokal media.
Men flera företrädare för PSOE, som är Spaniens största oppositionsparti, har inte nöjt sig med det utan har krävt en offentlig ursäkt av företrädare för landets sittande regering.
Artikeln är uppdaterad