För den som vill vara riktigt traditionell ska däremot ljuset tändas redan ikväll klockan 18 då kyrkan håller sin helgmålsringning. Detta kommer sig av en gammal kristen tradition om att helgsöndagens dygn anses börja redan kvällen innan söndagen. Därifrån har vi i Sverige även fått traditionen med helgaftnar såsom julafton och påskafton.
Ordet advent kommer från latinets adventus, vilket betyder ankomst, och varje söndag i advent tar alltså upp olika bibliska teman som har med ankomst att göra. Under den första söndagen i advent fokuserar man inom kyrkan på hur Jesus som vuxen rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken. Andra advent handlar om Guds rike, tredje advent lyfter istället fram Johannes Döparen och under fjärde advent talar man om jungfru Maria.
Under den första adventshelgen är det dessutom dags att ta fram andra julprydnader, såsom elektriska adventsljusstakar, adventsstjärnor och julkrubbor. Många passar även på att skaffa julgran under början av december, en sed som däremot sträcker sig tillbaka till förkristlig tid i Skandinavien. Träd hade en central roll i forntida skandinavisk religion och under årets mörkaste veckor dekorerade man därför sina hem och gårdar med granar och granruskor.