Migrationsminister Johan Forssell (M) anser att de föreslagna reglerna för att få svenskt medborgarskap inte går tillräckligt långt.
I en intervju med Ekot säger han att försörjningskravet, som föreslås vara på 7.000 kronor kvar i månaden efter skatt, bör höjas.
– Det är för mig uppenbart att det kravet inte går tillräckligt långt om man vill bli svensk medborgare, det finaste man kan bli i vårt land, säger Forssell.
Regeringen vill även se över möjligheten att neka medborgarskap till personer med subventionerad anställning. Huruvida det bara gäller mer oglamourösa subventionerade anställningar – eller även omfattar exempelvis yrkespolitiker – har regeringen ännu inte preciserat.
Förslagen omfattar också hårdare regler för asylsökare som fått avslag. Det ska dock fortfarande vara möjligt att söka asyl på nytt om man fått avslag, men tidsgränsen för att kunna söka asyl på nytt föreslås förlängas från fyra till fem år, och den asylsökande måste lämna landet innan en ny ansökan kan göras.
Dessutom föreslås att systemet för spårbyten, där en asylsökande kan byta till arbetstillstånd efter avslag, ska avskaffas.
– Det har visat sig att denna möjlighet till spårbyte medför stora risker för fusk och missbruk av asylsystemet, säger Liberalernas migrationspolitiska talesperson Patrik Karlson.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 april 2025 och syftar till att "öka återvändandet" samt minska antalet ogrundade asylansökningar.