Efter riksdagsvalet 2014 gick riksdagspartierna samman i den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ, för att säkerställa att SD inte fick igenom någon av sin politik.
DÖ innebar att de så kallade borgerliga partierna lät Stefan Löfven regera i minoritet i fyra år – trots att de när som helst kunde fälla honom.
Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det nu är hans tur att bli statsminister. Och han ska ha kommit på ett nytt sätt att ta regeringsmakten och samtidigt se till att SD-väljarna fortsätter att hållas helt utanför inflytande i ytterligare en mandatperiod.
Centerpartiet och Liberalerna har tidigare röstat ner honom som ny statsminister, eftersom de båda vänsterliberala partierna inte velat ge Sverigedemokraterna ens ett indirekt inflytande över politiken.
Just nu försöker Socialdemokraterna övertyga C och L att stödja en S-ledd regering.
Samtidigt pågår dock samtal inom Alliansen, som enligt Ekot går ut på att ge C och L "garantier" för att SD inte alls kommer få något inflytande.
Närmare bestämt handlar det om en "anti-SD-klausul", eller ett "grundläggande dokument hur man ska förhålla sig till varandra", säger en källa till Ekot.
Detta dokument ska alltså officiellt trygga att Sverigedemokraterna, och deras 1,1 miljoner väljare, inte får någonting alls att säga till om. Detta ska i sin tur göra att Ulf Kristersson släpps fram som statsminister.
Hur långt samtalen kommit är dock oklart.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar upgifterna i ett inlägg på Facebook. Han slår fast att det naturligtvis inte är "rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande".
"Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen. Det styr hur vi trycker i kommande statsministeromröstningar", skriver Åkesson.
På tisdagen meddelade även talmannen Andreas Norlén att han på torsdag kommer få en återrapportering från Stefan Löfven och Ulf Kristersson om partiernas samtal i regeringsfrågan.
Återrapporteringarna kommer att äga rum på talmannens tjänsterum i Västra riksdagshuset klockan 10.00 respektive 10.30.
"Samma dag kommer även Valmyndigheten att rapportera till talmannen angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val", skriver riksdagen i ett pressmeddelande.