Asylkaoset
Cecilia Wikström (L).

Wikström förvånar med utspel om Estland i asylfrågan

Publicerad 19 mars 2017 kl 12.51

Politik. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) väcker förvåning sedan hon i en intervju med Sveriges Radio försökt propagera för stort asylmottagande genom att använda sig av Estland som exempel.

Dela artikeln

Det var i "Ekots lördags­intervju" som Wikström gjorde de spektakulära uttalandena. Den liberala politikern vill nämligen tvinga Östeuropa att ta emot asylinvandrare och göra även de länderna mångkulturella med en ny EU-lagstiftning.

Den så kallade visegrad­gruppen, där länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern ingår, motsätter sig ett sådant tvång. Men Wikström tror att invånarna i de länderna kommer ändra sig så snart deras länder börjar fyllas med araber och afrikaner och använder Estland som exempel:

– Ett land, Estland, var inte ett av de här allra mest hårdnackade, men nästintill. Och där berättade ministern förra veckan för mig att när man ändå tagit emot ett antal människor, hur det kunde förändra opinionen hos befolkningen. När de såg barnfamiljer kliva ur flygplanet med bara några plastkassar med sig, då skyndade människor dit och gav dem barnvagnar, kläder och allt möjligt, säger hon.

– Det finns goda erfarenheter, det är viktigt att säga att när man väl tar emot några så får man se att det inte är farligt.

Wikström kritiseras nu för att lyfta fram Estland, ett land som inte anses vara ett relevant exempel. Mellan 1997 och 31 maj 2015 ansökte 709 människor om asyl i Estland. Av dem var det endast 114 som fick bifall varav 74 beviljades flyktingstatus, skriver Estlands regering på sin hemsida. Det handlar alltså om i genomsnitt fyra flyktingar per år.

Förra året gick Estland med på att ta emot ytterligare sju flyktingar från Grekland, varav en var en irakisk familj. De sju invandrarna fick stor medial uppmärksamhet och genererade flera egna pressmeddelanden från regeringen. Många menar att Estlands asylmottagande inte kan jämföras med att ta emot tusentals asylinvandrare per vecka, något Sverige gjorde under asylkaosets värsta dagar hösten 2015.

Wikström säger också att hon vill frysa det nuvarande avtalet med Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdoğan, även om det leder till att Europa översvämmas av en ny våg av invandrare från tredje världen.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.