Inför EU-utträdet var Johnson ledare för utträdessidan och fram till i år var han borgmästare i London. Johnson räknas till den brittiska högerns intellektuella och har varit redaktör för The Spectator och kolumnist i The Daily Telegraph.
Utrikespolitiskt har Boris Johnson först och främst gjort sig känd som EU-kritiker, men hans hållning i andra frågor är inte lika glasklar. Å ena sidan har han påstått att Nato – men inte EU – ligger bakom den långa tiden av fred i Europa. Å andra sidan har han stundtals uttryckt sig på ett sätt som retat upp västerländska Natoliberaler, som när han beskyllde EU för att ha skapat den blodiga konflikten i Ukraina.
Uttalandet, som stod i strid med den västerländska mediedoktrinen om att Ryssland har skapat konflikten i Ukraina, väckte vrede i västerländska mediehus och fick stannasidans affischnamn James McGrory att kalla Johnson för "Putin-apologet".
När Barack Obama gav sig in i striden om brexit och förkunnade att USA gärna såg att Storbritannien stannar kvar i unionen, kallade Boris Johnson den amerikanske presidenten för hycklare, eftersom han menade att USA knappast skulle ha accepterat att överlåta en del av sin suveränitet på det sätt som Storbritannien har gjort till Bryssel.
Andra nyheter i den brittiska regeringen är att finansministern George Osborne får sparken och ersätts med Philip Hammond som var utrikesminister under David Cameron.
"Jag hoppas att jag har lämnat ekonomin i ett bättre skick än vad den var när jag tillträdde", skriver den sparkade Osborne på Twitter.