Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 har Assad allt som oftast fått skulden för kriget och våldet i landet när västerländsk media rapporterat därifrån. Själv ger han däremot en radikalt annorlunda bild av situationen.
I en intervju med den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press lägger han i princip hela skulden för det pågående inbördeskriget på USA.
Assad hävdar att USA:s regering inte är genuint intresserad av vapenvila eller fred i Syrien eftersom det skulle innebära att man då tvingas sätta stopp för de mest aktiva rebellgrupperna, som islamistiska al-Nusrafronten och dess allierade.
– Om de attackerar al-Nusra eller IS så förlorar de en väldigt viktig bricka i spelet om Syrien, säger Assad och tillägger:
– Så jag tror inte att USA är redo att göra gemensam sak med Ryssland i kampen mot terroristerna i Syrien.
Den syriske presidenten ärvde makten över landet efter sin far Hafez al-Assad som dog år 2000. Fadern tog makten över Syrien i en oblodig kupp början av 70-talet och ändade därmed en flera år lång turbulent period i landet. Därefter etablerade sig familjen al-Assad som landets härskande familj.
Intervjun med Bashar al-Assad fortsätter med att han påstår att USA:s bombning av den syriska armén i lördags, då minst 60 regeringssoldater dödades, var medveten.
– Det var fyra flygplan som höll på att attackera de syriska truppernas ställningar i nästan en timme, eller något mer, säger han.
– Man begår inte ett sådant misstag i mer än en timme.
Han anklagar dessutom USA för att samarbeta med Islamiska staten eftersom de syriska ställningarna stormades av IS-terrorister nästan omedelbart efter USA-attacken.
– Hur kunde de veta att amerikanerna skulle bomba just den positionen så de kunde samla sina krigare och omedelbart attackera och erövra den en timme efter räden? frågar han sig retoriskt.
Assad nekar även till anklagelser om att den syriska armén låg bakom attacker mot hjälpkonvojer till Aleppo tidigare i veckan.
Enligt AP är Assad "styrkt" av att krigslyckan för hans regeringsarmé vänt det senaste året. De olika rebellgrupper som slåss i landet, varav många sponsras av Västvärlden och även Sverige, har tvingats till reträtt. Till stor del tack vare Rysslands intervention förra hösten för att stödja sin allierade.
Men han säger samtidigt att kriget i landet kommer pågå så länge "externa faktorer" sponsrar det, syftandes på USA och EU-länderna.
– När man har så många externa faktorer som man inte kontrollerar, då kommer det fortsätta och ingen i världen kan säga när kriget tar slut förutom de länder, de regeringar, de politiker som direkt stöder terroristerna.