Det är sent på kvällen 28 juli förra året som en grupp asylsökare och andra invandrare, sammanlagt minst tre vuxna och tre så kallade flyktingbarn, olovligen tar sig in på en gård utanför Strömsund. Enligt domstolen omfattas gårdsplanen av hemfriden vilket enligt lagen ger gårdsägaren rätt att bruka nödvärn mot inkräktarna.
På gården bor en 70-årig man, dennes 40-årige son samt sonens fru. Den äldre mannen bor ensam i gårdens ena boningshus medan det gifta paret bor i ett annat, separat, hus.
Enligt invandrargruppen tar de sig in på gården framåt midnatt för att fotografera djur. 70-åringen ligger i sin säng när han hör ljud utanför huset. När han tittar ut ser han en större grupp invandrare ute på gården, enligt egen utsago sammanlagt mellan tio och tolv stycken.
Han går ut på verandan och ropar åt dem att de ska gå hem och att de inte har rätt att vara inne på gården. De vägrar emellertid gå därifrån och pratar med varandra på sitt språk.
– Jag blev så rädd för dem, de såg inte roliga ut. De såg arga ut tyckte jag, säger 70-åringen i förhör.
Den 40-årige sonen berättar i förhör att hans fru ligger och sover medan han själv sitter vid datorn när en knall plötsligt hörs utanför. Han tittar ut och ser då gruppen av invandrare som tagit sig in på gården.
– Det är en aggressiv stämning i och med att de är så många, säger han.
Sonen upplever det som att hans pappa är hotad och skyndar sig ut för att hjälpa honom. Även han berättar att invandrarna är fler än sex stycken, åtminstone till en början, men att några av dem ger sig av när de blir konfronterade. Invandrarna, varav de flesta är män, är enligt honom aggressiva och flera av dem vägrar gå därifrån.
Det är vad som händer ute på gården som de båda gårdsägarna senare kommer att åtalas för. Asylsökarna hävdar att 70-åringen tar upp ett gevär och skjuter mot dem medan sonen attackerar och misshandlar en av dem. Båda åtalade nekar till brottsanklagelserna om grovt olaga hot och misshandel.
Domstolen låter sig inte övertygas om de sex asylsökarnas anklagelser. Deras utsagor är fulla av påståenden som man menar inte stämmer. Bland annat har de uppgett fel ungefärlig ålder på männen, fel tidpunkt för när de befann sig på gården samt pekat ut olika vapen i olika förhör,
"Eftersom målsägandenas berättelser, även om de framstår som trovärdiga, inte kan bedömas vara fullt tillförlitliga och inte heller stöds av annan bevisning, ska åtalet ogillas", skriver Östersunds tingsrätt i sin dom som kom förra veckan.
Polisen har ägnat en hel del tid åt att utreda om det misstänkta gevärsskott som ska ha hörts under asylsökarnas hemfridsbrott kan ha varit en åskknall. Data från SMHI gör gällande att inte mindre än tjugo blixtar registrerades från 23:11 fram till midnatt den aktuella kvällen då ett åskoväder drog fram över Jämtland.
Domstolen är i sin dom starkt kritisk till att polisen inte ryckte ut till gården samma natt när man fick larmet om den misstänkta skottlossningen för att då kunna säkra bevisning.
"På grund av att polis av oklar anledning inledningsvis gjorde den bedömningen att det saknades skäl att åka till [gården] på grund av att en person skulle ha skjutit efter andra människor, och inte heller överlämnade ärendet till åklagare inom rimlig tid, har åklagaren betagits möjligheten att säkra teknisk bevisning", konstaterar man.