Kungliga biblioteket, KB, samlar in och bevarar alla dagstidningar som ges ut i Sverige och materialet har länge tillhört bibliotekets mest använda.
I och med donationen på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia kan KB och Riksarkivet digitalisera och tillgängliggöra alla upphovsrättsfria tidningar.
– Dagstidningarna är viktiga arenor för fri debatt och en angelägenhet för hela landet. De har stor betydelse för forskarna, men även för journalister, kulturarbetare, släktforskare och den intresserade allmänheten, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i ett utskick.
I dagsläget kommer många av KB:s äldre, digitaliserade tidningar från storstäderna. Därför är det viktigt att KB nu kan tillgängliggöra mer av den äldre lokalpressen, enligt Gunilla Hedenberg.
– Ur ett demokratiskt perspektiv är det nödvändigt att presentera den fullständiga utgivningen av landets dagstidningar, från vartenda hörn av Sverige.
Förutom att vem som helst med en internetkoppling kan ladda ner de äldre dagstidningarna blir sidorna, med hjälp av så kallad OCR-tolkning (texttolkning), läsbara även för maskiner. Det innebär att det går att utföra storskaliga dataanalyser av innehållet.
– Det gör digitaliseringen ännu mer relevant. Vi har redan ett samarbete med Språkbanken vid Göteborgs universitet, som använder textmaterialet för att studera svenska språkets utveckling, säger Gunilla Herdenberg.
Digitaliseringen sker vid Riksarkivets enhet för digitalisering Mediekonverteringscentrum.
Projektet beräknas pågå fram till år 2022. Tidningarna kommer att publiceras löpande i KB:s tjänst Svenska dagstidningar allt eftersom de digitaliseras.