I en ansökan om att Bolagsverket ska utse en särskild granskare skriver Tholin att Bulletin lanserades den 22 december 2020 och att bolagets webbplats var färdigutvecklad den 8 februari 2021.
"Trots det har kostnaderna för siteutveckling förblivit ca 300.000 kr i månaden", enligt Tholins ansökan, och han vill därför att den utsedde granskaren ska ta reda på var dessa pengar egentligen har tagit vägen.
Det är sedan tidigare känt att ett ukrainskt IT-bolag har tagit fram Bulletins sajt. Bulletins styrelse, Tino Sanandaji och Dan Korn, bor enligt Dagens Opinion också själva till stora delar i Ukraina och Storbritannien.
I sin ansökan om extern granskare skriver Tholin också att Bulletin under september och oktober månad i år har anlitat "en rad" jurister för att bedriva så kallade internutredningar. Den mest kontroversiella åtgärden var troligen att anlita den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson för att göra internutredningar av tidningens medarbetare, något som Expressen avslöjade.
Nu vill Tholin veta vad som motiverar alla dessa interna utredningar.
"Vad kostar dessa, och hur gynnar de bolaget?", är en punkt som Pontus Tholin föreslår att Bolagsverkets granskare ska ta reda på.
Slutligen misstänker Pontus Tholin att bolaget gjorde fel när det drog tillbaka sin ansökan om redaktionsstöd för att istället satsa på presstöd nästa år. Han vill veta vad som har motiverat bolaget att avstå från intäkter på mellan 2 och 4 miljoner kronor i bidrag.
På Bulletins stormiga extra bolagsstämma i oktober fattades bland annat beslut om att styrelsen ska utreda om en så kallad kontrollbalansräkning behöver upprättas, säger Sanandaji till Dagens Opinion. En kontrollbalansräkning ska enligt lagen upprättas självständigt av styrelsen antingen när bolaget kan antas vara på obestånd eller när styrelsen har skäl att misstänka en att mer än halva bolagets aktiekapital är förbrukat.
Fria Tider har sökt Pontus Tholin, Tino Sanandaji och Jannik Svensson under fredagen.