Ulf Kristersson och hans regering har utlovat ett "paradigmskifte" inom migrationspolitiken med minskad invandring.
Men efter nästan ett år vid makten syns ingen effekt alls av detta i statistiken. Istället är invandringen kvar på nästan exakt samma nivå som tidigare.
Förra året var Morgan Johansson (S) migrationsminister. Idag innehas posten av Maria Malmer Stenergard (M), som utåt profilerat sig som en hårdför kritiker av Socialdemokraternas generösa invandringspolitik.
Antalet nya uppehållstillstånd ökade kraftigt under våren förra året på grund av att tiotusentals ukrainare kom till Sverige efter Rysslands invasion. Dessa flyktingar togs emot i en separat process enligt det så kallade massflyktsdirektivet.
Under de första sju månaderna 2022 beviljades sammanlagt 97.864 uppehållstillstånd. Av dessa utgjordes dock hela 39.530 av ärenden knutna till massflyktsdirektivet, då kriget just brutit ut i Ukraina. Undantar man dessa ärenden rörde det sig om 58.334 uppehållstillstånd.
Under samma period i år beviljades totalt 64.306 uppehållstillstånd. Undantar man ukrainarna hamnar siffran på 57.917.
Med andra ord är antalet icke-ukrainska invandrare som beviljats uppehållstillstånd i Sverige hittills i år nästan precis lika många som år 2022.
Företrädare för Sverigedemokraterna har har tidigare hänvisat till att det är "komplicerade processer" att minska invandringen. Istället för att vidta åtgärder direkt har man tillsatt mycket långa utredningar i frågan. De viktigaste kommer inte att vara klara förrän valåret 2026, då S – om man får tro dagens opinionsmätningar – kommer att återta makten.