Fredagens coronarapport från Stockholm visar att ytterligare 21 personer smittats av covid-19, vilket höjer siffran för hela Sverige till 136.
Det mångkulturella landet är därmed ett av de hårdast drabbade utanför Italien. I Storbritannien har exempelvis 163 personer smittats trots att landet har 67 miljoner invånare.
De drabbade patienterna vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning, uppger regionen.
– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation. Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.
Hittills visar regionens sammanställning att majoriteten av personerna smittats i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Italien. Några få fall har smittats i Iran eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Iran.
Men att fallen minskar behöver inte betyda att Sverige är förskonat från en eskalering.
I en TT-intervju med Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, tidigare idag förklarades det att "hittills tyder allting på att viruset inte kommer att gå att stoppa". Detta baseras bland annat på datorsimuleringar. Däremot kan myndigheternas smittspårning ha en fördröjande effekt. Troligen är det så, säger han till nyhetsbyrån, att det för varje upptäckt coronafall går två oupptäckta fall. Dessutom är det sannolikt att en av tio smittar utan att själv ha några symtom. Så var det med sars.
– Om cirka fem dagar kommer nästa generation av fall, utifrån inkubationstiden, så om någon vecka eller två kommer vi att tydligare se hur det blir. Eftersom det inte finns någon immunitet och inte något vaccin kommer det här viruset dessutom att finnas kvar länge, säger Joacim Rocklöv till TT.
Totalt har omkring 1.300 personer provtagits i Stockholm och av dessa har 80 nu visat sig blivit smittade av viruset.