Ebolautbrottet i Afrika
Antal kända fall av Ebola år för år sedan ebola först upptäcktes i samband med ebolaepidemin 1976.

WHO: Ebola akut hot mot folkhälsan

Publicerad 8 augusti 2014 kl 20.58

Utrikes. Världshälsoorganisationen WHO gick idag ut med en varning för den pågående ebolaepidemin i Västafrika. Bland annat säger WHO att ebolautbrottet utgör ett akut internationellt hot mot folkhälsan.

Dela artikeln

WHO klassar ebolautbrottet som en "extraordinär händelse" och skriver i ett skriftligt utlåtande idag att "fortsatt internationell spridning är synnerligen allvarligt mot bakgrund av hur smittsamt viruset är". Organisationen uppmanar dessutom alla medlemsstater att införa tuffare gränskontroller på alla internationella flygplatser för att förhindra fortsatt smittspridning. Bland annat efterlyser WHO hälskokontroller, i synnerhet av resenärer som bär symptom på sjukdom, som exempelvis feber.

Risk att ebola sprids till Sverige

Under veckan har de två länder som drabbats hårdast av ebola, Liberia och Sierra Leone, kallat in militär i syfte att säkerställa att karantäner upprätthålls och att sjukdomen inte sprider sig. Ebola spreds från Liberia till Nigeria efter att en ebolasmittad man flugit från Liberia till Nigeria och inte snabbt nog hanterades som en riskpatient. En sjuksköterska som behandlade mannen smittades och har senare hunnit avlida av ebola, skriver AP.

Under det pågående utbrottet av ebola i Västafrika har man hittills registrerat 1.711 fall; varav 1.070 är bekräftade ebolafall, 436 troliga och 205 misstänkta. Bland dessa finns 932 som avlidit. Det finns än så länge inget botemedel mot ebola och dödligheten i den virusburna blödarsjukdomen är mycket hög. I USA finns det dock ett experimentellt läkemedel som sägs ha en viss effekt på ebolaviruset.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.