Den amerikanske miljardären Bill Browder har drivit en mycket framgångsrik kampanj mot Ryssland efter att rysk polis slog till mot hans hedgefond Hermitage Capital Management i samband med en utredning om omfattande skattebrott 2007.
Enligt Browders version, som är den version som har presenterats som sanning i västerländska medier, var det inte han själv som begick skattebrotten, utan de begicks av en grupp korrupta ryska poliser som hade kapat hans företag i smyg. Och när hans advokat Sergej Magnitskij vände sig till den ryska polisen för att anmäla kapningen blev advokaten häktad, inlåst och ihjälslagen av åtta fängelsevakter med batong, enligt Browder.
Historien gav upphov till omfattande kritik mot Ryssland och ledde till att USA införde den så kallade Magnitskijlagen, som riktar sanktioner mot ryssar som påstås ha varit inblandade i det godtyckliga frihetsberövandet och det påföljande mordet. Flera europeiska länder har antagit liknande lagstiftning och många riksdagsledamöter har i flera år drivit på för att Sverige på egen hand ska införa en Magnitiskijlag till följd av händelsen, enligt Dagens Industri.
Problemet är bara att Magnitskij inte miste livet till följd av något mord, utan till följd av akut inflammation i bukspottkörteln. Och han blev inte godtyckligt frihetsberövad som hämnd för att ha anmält korruption, utan han blev häktad på "goda grunder" därför att han var misstänkt för inblandning i Bill Browders omfattande skattebrott. Det skriver Europadomstolen för mänskliga rättigheter i en dom som visar att nästan inget av det som Bill Browder har hävdat är sant.
Sergej Magnitskij var inte en ens advokat, som Browder hävdat, utan Browders egen bokföringskonsult. När han häktades, skriver Europadomstolen, hade den ryska domstol som häktade honom fått se bevis för att det förelåg en konkret flyktrisk då Magnitskij dels visade sig ha bokat flygbiljetter till Storbritannien och dels hade hållit sig undan från sin folkbokföringsadress medan utredningen mot honom pågick.
"Frihetsberövandet var inte godtyckligt, utan det baserades på en skäligt grundad misstanke om brottslig gärning. Således är talan uppenbart ogrundad", skriver Europadomstolen i sin dom.
I domen kritiseras Ryssland däremot för läkarvården i det häkte som Sergej Magnitskij placerades i, då han dog av gallstensbesvär som utvecklades till akut bukspottkörtelinflammation i häktet. Domstolen anser att de vårdinsatser som Magnitskij fick sattes in för sent och de anhöriga tilldöms därför ersättning motsvarande ca 350.000 kronor. I Ryssland inleddes tidigare en förundersökning mot de ansvariga på häktet, men den ledde inte till en fällande dom, vilket Europadomstolen kritiserar.
En friande dom meddelades även i Sverige samma år i ett liknande fall, där Sollentunahäktets chef åtalats efter att hållit vattnet avstängt i en cell för att hämnas på en intagen som stänkt vatten på häktespersonalen, tills den intagne dog av vätskebrist. Trots att myndigheterna riggade rättsprocessen genom att låta den åtalade vara chef över de åklagarvittnen som skulle vittna mot honom, ledde frikännandet inte till någon negativ uppmärksamhet inom eller utanför Sverige, som har en tradition av att undgå internationell kritik.