Analys
FÖRÖDELSE: Det dog 52 civila när roboten slog ned vid Kramatorsk tågstation på fredagen.

Vem bombade tågstationen i Kramatorsk?

Publicerad 10 april 2022 kl 19.36

Analys. Enligt Sveriges regering och en enig västerländsk journalistkår var det Ryssland som avfyrade den robot som slog ned på tågstationen i Kramatorsk och dödade fler än 50 personer. Fria Tider har tittat närmare på tillgänglig bevisning och analyserar här om regeringen och medieetablissemanget har stöd för detta påstående.

Dela artikeln

Ett bevis som nyhetsbyrån TT lyfter fram är att någon skrivit en text på ryska på den del av roboten som hittades utanför tågstationen. TT skriver:

"Utanför tågstationen ligger resterna av en Totjka-U-raket med texten 'För barnen' skrivet på ryska, och attacken befaras därmed vara en medveten handling från den ryska militären för att slå ut infrastrukturen i Ukraina."

Sveriges regering slår också fast att Ryssland är den skyldiga parten och utrikesminister Ann Linde har gått ut med denna uppfattning internationellt:

TT:s text är dock vilseledande. Bilderna på roboten, som bland annat kan ses här, visar att det i själva verket står "ЗА ДЕТЕЙ" vilket inte kan betyda "avsedd för barnen" (Для детей') utan bara "till hämnd för barnen", "till minne av barnen" eller liknande där prepositionen "för" används i en mer bildlig mening.

Rysslandsexperten och Putinkritikern Sergej Sumlenny erkänner i Newsweek att det ligger till på det sättet, men har en förklaring:

– Texten 'За детей' anspelar alltså på lögnen om att Ukraina dödar ryska barn.

Så kan det förstås vara, men en annan fullt möjlig förklaring till texten är att roboten var avsedd att träffa ryska trupper och att den avfyrades av Ukraina.

Dagen innan roboten slog ned på tågstationen hade nämligen den ukrainske utrikesministern fört fram sitt uppmärksammade men obevisade påstående om att ryska trupper "våldtar ukrainska barn":

Det skulle i så fall göra texten "ЗА ДЕТЕЙ" – till hämnd för barnen – mer begriplig.

Men bilderna på den nedslagna roboten visar inte bara texten "ЗА ДЕТЕЙ" utan också robotens serienummer: Ш91579.

Roboten är en Totjka-U som tillverkats av Sovjetunionen och finns i både Rysslands och Ukrainas vapenarsenaler. Men den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti pekar på att robotar med serienumren Ш915516, Ш91565, Ш91566 och Ш915611 använts av Ukraina tidigare i konflikten. Att Ukraina förfogar över robotar med serienummer både före och kort efter serienumret på roboten i Kramatorsk betyder att även roboten som slog ned på tågstationen tillhör Ukraina, är budskapet i Ria Novostis artikel.

Fria Tider har undersökt påståendena i två led. För det första har vi tittat på om bilderna på serienumret Ш91579 verkligen kommer från den robot som landade på tågstationen. Det italienska nyhetsprogrammet TG La7 har publicerat närbilder på serienumret där det framgår tydligt att så är fallet. Ryssland har alltså inte spridit bilder på någon annan robot eller manipulerat bilderna.

I det andra ledet har vi tittat på om det verkligen är bevisat att Ukraina ägde robotarna i samma nummerserie, i synnerhet då robot nummer Ш91565 som nummermässigt ligger närmast den robot med nummer Ш91579 som hittades i Kramatorsk.

Uppgifterna om att robot nummer Ш91565 slog ned i rebellkontrollerat område i Alchevsk i Luhansk förekommer på flera sidor på internet. Bland annat på denna sida som visar roboten och serienumret från en ryskspråkig nyhetssändning från Luhansk som uppges vara gjord den 2 februari 2015:

För att utesluta att Ryssland kan ha lagt upp den sidan först nu går vi till Internet Archive, en amerikansk webbplats som sparar kopior på hur webbplatser sett ut bakåt i tiden. Av Internet Archive framgår att den ryska sidan redan år 2017 angav att en ukrainsk robot med serienummer Ш91565 slog ned i Alchevsk, Luhansk, den 2 februari 2015. Uppgifterna är alltså inte ditlagda i efterhand.

"Totjka-U"-missilerna från Kramatorsk (9М79-1 Ш91579) och den som [ukrainska] trupper sköt mot Alchevsk 2015 (9M79-1 Ш91565) är från samma batch", skriver den ryska FN-beskickningen i Geneve på Twitter.

Men även om det stämmer att Ukraina förfogar över robotar med serienummer både före och kort efter den robot som slog ned i Kramatorsk så betyder det inte, utifrån tillgänglig bevisning, att hela partiet med serienummer däremellan ägs just av Ukraina. Det är möjligt att Ryssland kan presentera bevis ur sovjetiska arkiv som visar att Ukraina hade robot Ш91579 vid Sovjetunionens sammanbrott, men utan sådana blir serienumret som bäst ett starkt indicium.

Carolus Löfroos, tidigare frivilligsoldat i den ukrainska Azovbataljonen, påpekar dock i en kommentar till Fria Tider att båda sidor i konflikten har tagit över materiel från den andra och att Ryssland kan ha kommit över enskilda ukrainska robotar och vice versa.

Han framhåller också att Ryssland direkt efter attacken i Kramatorsk ljög om att landet inte längre använder systemet Totjka-U, trots att både ryska och vitryska medier tidigare visat bilder på ryska Totjka U-förband under kriget i Ukraina.

"Om det inte var Ryssland, varför då börja med en klar lögn?" skriver Carolus Löfroos i en kommentar på Twitter.

Sammanfattningsvis talar alltså texterna på själva roboten för att attacken mot tågstationen i själva verket är en olycka och att roboten avfyrats mot ryska trupper av ukrainsk militär. Å andra sidan talar Rysslands oriktiga påstående om att robottypen överhuvudtaget inte används av Ryssland längre för att Ryssland har något att dölja. Klart är i alla fall att ingen utom de inblandade själva ännu vet vem som avfyrat roboten mot Kramatorsk, och att regeringens tvärsäkra uttalande om att Ryssland ligger bakom attacken än så länge framstår som ett helt obevisat påstående.


Nyheter från förstasidan

Arresteringsorder mot Netanyahu

ICC:s historiska beslut. Anklagas för allvarliga krigsbrott i Gaza.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.