Det alternativet som det lutar åt just nu är en typ av modulhus, fyra eller fem ska köpas in och vart de ska placeras är fortfarande oklart.
Det blir som form av transitboende. Det är det boende de kommer till först när de kommer hit, för att sedan avvakta lediga lägenheter, säger Per Sandberg, chef för förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö kommun, till SR Ekot.
Växjö kommun försöker också övertala privata hyresvärdar att hjälpa till med lämpliga lägenheter och lokaler som kommunen skulle kunna hyra för att lösa den kommande bostadskrisen, som skapats på grund av en lagändring som är avsedd att öka invandringen av framför allt somalier.
"Ett framgångskoncept"
Kommunen har frågat flera närliggande kommuner om hjälp med boende, men intresset har varit väldigt lågt.
Jag utgår från att kommunerna är nervösa för att få höga kostnader i form av försörjningsstöd som de här för med sig. Men är vi duktiga och bra på det här så blir det ett stort framgångskoncept för oss. Kan vi lyckas bra med integrationen ger det oss konkurrensfördelar mot andra kommuner. Vi behöver arbetskraft, vi behöver nya kompetenser, vi behöver andra kulturinslag. Det är jättepositivt, men det är inte lätt att jobba med integrationsfrågan, det är det inte, säger Per Sandberg.
Exakt vilken typ av modulhus som ska byggas åt somalierna har kommunen inte beslutat, men Per Sandberg menar att standarden är bra och att det inte rör sig om några baracker. Beroende på tomtpris och modell kostar ett normalt modulhus av enfamiljstyp ofta mellan 4 och 6 miljoner kronor att uppföra. Det finns även billigare modeller avsedda som fritidshus, som kostar en knapp miljon kronor per styck.