Planen har de senaste dagarna använts för att släcka öppna lågor. De lågor som nu flammar upp hanteras av markpersonal och resterande helikoptrar.
– Begränsningslinjerna har hållits i hela området under flera dagar trots vind och utan regn, dessutom förstärks de hela tiden säger Erik Egardt, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Men i myrstackar, inuti torra stubbar, måste glödbränderna grävas eller huggas fram, annars är det som att hälla vatten på en gås i och med att glödbränder skapar en ångkudde ovanför sig som leder bort vattnet. Även i och under fallna träd kan det glöda länge om man inte vänder och vattnar.
Marksläckningen kommer att fortsätta från begränsningslinjerna inåt mot brandområdet. Det handlar om ett släckningsarbete i huvudsak till fots och som är både tidsödande och personalkrävande.
– Det behövs dock inte så mycket vatten. En glödbrand kan ofta slås ner med bara en vattenkanna. På myrar kan det glöda mer än en meter ner i torven och där behövs ofta tillsats av vätmedel för att få djupverkan men i vanlig skogsmark brinner det sällan djupare än en halvmeter och vatten från regn och vattenbegjuning släcker det mesta.
De franska och italienska planen, samt de norska helikoptrarna har varit viktiga för att bekämpa branden i det intensiva skedet.
– Vi vill uttrycka vår tacksamhet för stödet från de tre länderna och deras personal, säger Mikael Tofvesson, chef i beredskap på MSB i ett pressmeddelande.