Det var i augusti och september förra året som 35-årige Abdi Hakim Ali från Somalia gjorde sig skyldig till två våldtäkter i Stockholm.
Den ena våldtäkten riktade sig mot en sovande man på ett natthärbärge; den andra mot en döende kvinna i ett parkeringsgarage under Sheraton Hotel på Vasagatan. Kvinnan avled antingen under eller strax efter våldtäkten.
Hakim Ali dömdes till fem års fängelse och utvisning i tio år för de båda våldtäkterna och för ett stort antal andra, mindre allvarliga brott.
Nu har Hakim Ali överklagat Svea hovrätts dom till Högsta domstolen. I överklagandet yrkar han att Högsta domstolen ska ändra utvisningsbeslutet och låta honom stanna i Sverige, men yrkar inte att han ska frikännas från något av de brott han dömts för.
Hakim Ali menar att det inte finns synnerliga skäl att utvisa honom, vilket krävs när en utlänning har haft permanent uppehållstillstånd i fyra år eller varit bosatt i Sverige i minst fem år. Utlänningslagens krav på synnerliga skäl innebär att man är oerhört restriktiv med att utvisa kriminella utlänningar som vistats i landet lika länge som Hakim Ali.
Kammaråklagare Daniel Jonsson hade först inte framställt något utvisningsyrkande när han åtalade Hakim Ali i slutet av november. Han menade då att det var utsiktslöst att yrka utvisning mot bakgrund av den rättspraxis som finns på området.
Efter att Fria Tider i en mycket spridd artikel uppmärksammat att en kriminellt belastad utlänning som gjort sig skyldig till mycket grova övergrepp skulle få stanna i Sverige, valde Daniel Jonsson emellertid att framställa ett utvisningsyrkande när huvudförhandlingen i målet inleddes. Både Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt kom fram till att det förelåg synnerliga skäl att utvisa Hakim Ali.
Abdi Hakim Alis offentlige försvarare, advokat Carl-Henrik Ringblom, säger att han inte vill kommentera ärendet när Fria Tider frågar honom vad han tror om förutsättningarna att få utvisningsbeslutet ändrat.
Högsta domstolen kommer bara att pröva målet om man bedömer att det har prejudikatvärde. Beslut i frågan om prövningstillstånd kommer att meddelas inom sex månader, uppger Högsta domstolens aktuariekontor.