På sina instrument kunde amerikanska militärer följa missilen när den sköts mot planet och registrera en värmeutveckling när planet träffades, skriver tidningen.
Wall Street Journals källor ville först inte säga om missilen avfyrades av de ryskspråkiga rebellerna eller av ukrainsk militär. Vid midnatt publicerade tidningen dock nya uppgifter där skulden lades helt på rebeller eller på den ryska militären. Att Ukrainas militär skulle ha skjutit ned planet trodde man inte alls.
– Det är väldigt osannolikt, sade en av tidningens myndighetskällor och sammanfattade:
– De enda grupper vi tittar på är separatisterna eller ryssarna.
Enligt källan leder alla spår till Ryssland "i någon utsträckning", antingen genom landets påstådda stöd till separatisterna eller till den ryska försvarsmakten, skriver Wall Street Journal.
Miliserna i den självutropade Folkrepubliken Donetsk och Lugansk har dock enligt egen utsago inga vapen som kan träffa mål på en höjd av 10 kilometer, skriver RIA Novosti.
Senast Ukriana sköt ned ett passagerarplan var 2001. Den gången råkade ukrainsk militär avfyra en landbaserad luftvärnsmissil mot ett civilt jetplan som flög från Israels huvudstad Tel Aviv till den ryska staden Novosibirsk. Alla 66 passagerare och 12 besättningsmedlemmar dog i den olyckan.
Den brittiske majoren och militäranalytikern Charles Heyman säger enligt Daily Mail att han tror att planet kan ha blivit nedskjutet på grund av slapphet inom det ukrainska luftförsvaret.
– Det ser ut som ett misstag. Det är möjligt att Ukraina trodde att det var ett fientligt plan och inte ett civilt, och sköt ned det, säger Hayman till Sky News.
Den svenske försvarsbloggaren Carl Bergqvist, alias Wiseman, säger till Sydsvenskan att både Ryssland och Ukraina har tillgång till den typ av luftvärnssystem som behövs för att skjuta ned plan på den här höjden. Huruvida rebellerna har tillgång till det kraftfulla Buk-systemet, som Carl Bildt hänvisade till strax efter att planet hade kraschat, är mer oklart.
– Det har förekommit uppgifter om att rebellerna skulle ha fått tillgång till en Buk-anläggning, men det är verkligen inget för glada amatörer, det behövs tränad personal. I vanliga fall är det upp till tvåhundra man som handhar en sådan här anläggning, men om man verkligen vet vad man sysslar med så kan det kanske räcka med ett dussin, säger Carl Bergqvist till Sydsvenskan.
I en reklamvideo för luftvärnssystemet Buk, som kontot Wiseman har länkat på Twitter, erkänner den ryska tillverkaren att systemet kräver specialutbildad personal för att kunna användas.
Kevin Ryan är professor i säkerhets- och utrikespolitik vid Harvard och tidigare brigadgeneral i den amerikanska försvarsmakten. Han säger till CNN att det är osannolikt att de ryskspråkiga rebellerna skulle ha kommit över så sofistikerad utrustning som krävs för att skjuta ned ett flygplan på 10.000 meters höjd.
– Det krävs mycket träning och stor koordination för att avfyra en sån här och träffa något, säger han till CNN.
Lätta luftvärnsvapen kan avfyras från axeln på en människa men kan på sin höjd nå 5 kilometer upp i luften, säger CNN:s militäranalytiker Rick Francona, tidigare löjtnant inom det amerikanska flygvapnet. Enligt honom är det den här sortens vapen som har setts användas när separatisterna har skjutit ned flygplan hittills. Men den här gången har flygplanet alltså rört sig på tio kilometers höjd – långt utom räckhåll för separatisternas vapen.
– Det skulle tyda på att en missil har avfyrats från flyg eller land, och jag tror att en landbaserad luftvärnsmissil är den bästa gissningen just nu, säger Francona.