Det var i oktober 2007 som Watson i en intervju med Sunday Times nämnde att moderna IQ-tester visar att afrikaner har en betydligt lägre genomsnittlig intelligens än exempelvis européer. Han konstaterade att han såg "dystert på Afrikas framtidsutsikter" eftersom "all vår biståndspolitik bygger på att deras intelligens är densamma som vår, medan alla tester säger att så inte är fallet".
Utspelet ledde till att den legendariske vetenskapsmannen isolerades både socialt och yrkesmässigt. Drygt sju år senare berättar han nu, i en intervju med Financial Times, om sina planer på att sälja sin Nobelmedalj.
– Eftersom jag var en "ickeperson" fick jag sparken från styrelserna i bolagen, så jag har ingen inkomst bortsett från mina akademiska inkomster. Ingen vill riktigt erkänna att jag existerar, säger 86-åringen.
Watson inte har bjudits in som offentlig föreläsare sedan 2007 – men den amerikanska forskaren lever inte direkt ur hand i mun. Han berättar bland annat att han planerar att donera en del av intäkterna från försäljningen av medaljen till olika vetenskapliga institutioner. Watson är även intresserad av att köpa konst för pengarna.
Reservationspriset för medaljen, som ska auktioneras ut på auktionskammaren Christies i New York på torsdag, är 2,5 miljoner dollar och det har spekulerats om att det slutliga priset med lätthet kan komma att överstiga 3 miljoner dollar.
– Jag anser att killen är den störste nu levande vetenskapsmannen, säger Christies auktionsförrättare Francis Wahlgren till Financial Times.
Försäljningen av Nobelpris är ett relativt nytt fenomen. Watsons medalj är den fjärde att gå till försäljning – och den första som säljs när mottagaren fortfarande lever. Niels Bohrs son Aage Bohrs Nobelmedalj från 1975 lockade till sig ett vinnande bud på 280.000 danska kronor år 2012. Den amerikanske författaren William Faulkners medalj från 1950 kom dock inte över reservationspriset under en auktion i fjol.
I en bok som släpptes efter intervjun 2007 försökte James Watson nyansera sitt uttalande om afrikaner med att det "inte finns några starka skäl för att anta att de intellektuella förmågorna hos populationer av människor som varit åtskilda från varandra i sin evolution måste ha utvecklats identiskt lika".
I efterhand ber han om ursäkt för det politiskt inkorrekta utspelet och konstaterar att han snubblade över ett ämne som det förmodligen är bäst att hålla tyst om.
– Jag är inte rasist på något konventionellt sätt. Jag ber om ursäkt ... journalisten [på Sunday Times] skrev av någon anledning att jag är orolig för människor i Afrika på grund av deras låga IQ – och så får man inte säga, uppger 86-åringen till Financial Times.