Turkiets krig i Syrien
Turkiet har Natos näst största armé efter USA. Arkivbild.

Turkisk inmarsch inom kort: Här är Erdogans säkra återvandringszon i Syrien

  • Turkiet bekräftar: Går in i norra Syrien när som helst
  • Presidenten Erdogan vill skapa en "skyddad zon" i området
  • Möjliggör återbosättning av upp till TRE MILJONER araber – inklusive flyktingar i Europa, enligt Erdogan
  • Turkiet lovar förse området med bostäder, sjukhus, skolor
  • Området ska styras genom demokrati
Publicerad 9 oktober 2019 kl 04.02

Utrikes. USA:s president Donald Trump har gett Turkiets president Recep Tayyip Erdogan grönt ljus för att gå in med militär i nordöstra Syrien. Den turkiska regeringen vill skapa en skyddad zon i området, där man planerar att återbosätta syriska flyktingar medan turkisk militär upprätthåller säkerheten.
  "Turkiet har Natos näst största armé och har viljan och förmågan för att lyckas, och vi kommer att ta miljoner flyktingar tillbaka till Syrien under processen", skriver den turkiska regeringen idag.

Dela artikeln

Området behärskas idag av kurdiska rebellgrupper som i praktiken är beroende av de kvarvarande amerikanska trupperna för att skydda sig mot en turkisk invasion.

När Donald Trump nu tar hem sina amerikanska soldater är det alltså fritt fram för Turkiet att gå in och undanröja det kurdiska motståndet. Något som landets försvarsmakt har omfattande erfarenhet av.

Twitter uppmanar Fahrettin Altun, kommunikationschef hos Erdogan, kurdiska gerillakrigare att kapitulera innan den turkiska regeringen går in och "stoppar dem" från att störa Turkiets kamp mot IS.

I en artikel i Washington Post skriver Altun om Turkiets omfattande planer på den säkra zonen, och hur den kan användas för repatriering av miljoner araber som för närvarande flytt till bland annat Europa.

"Turkiet beräknar att upp till två miljoner syriska flyktingar frivilligt kommer att bosätta sig i det 3,2 mil stora säkra område som kommer att sträcka sig mellan Eufrats flodbank till den syrisk-irakiska gränsen. Om skyddszonens södra gräns istället placeras i höjd med Deir ez Zor-Raqqa, kan antalet nå tre miljoner och inkludera de flyktingar som för närvarande befinner sig i Europa", skriver Erdogans kommunikationschef i Washington Post.

Han skriver även att det är Turkiets fasta övertygelse att de individer som återvandrar ska få styra över sitt eget öde genom demokratiska val, och att Turkiet kommer att använda sina erfarenheter av militär närvaro i norra Syrien för att skapa fungerande demokrati och institutioner i skyddszonen.

"Vårt mål är att komplettera dessa steg med internationell infrastruktur för investering i skolor, sjukhus och bostäder", enligt Fahrettin Altun.

Några regelrätta socialbidrag eller andra arbetsfria försörjningsmöjligheter utlovas dock inte i nuläget, varför det är osäkert om någon kommer att återvandra från exempelvis Sverige eller Tyskland på frivillig väg, då bidragen som dessa betalar ut till araber ofta är gigantiska. Samtidigt dras bidragen direkt in om man återvandrar, enligt nuvarande lagstiftning.

För lågbidragsländer som Libanon och Turkiet har den tilltagande säkerheten i Syrien emellertid inneburit ett lyft för återvandringen, även om många syriska flyktingar även stannar i dessa länders flyktingläger för att de överhuvudtaget saknar försörjning i hemlandet.


Nyheter från förstasidan

L kräver utvisning – när någon sprejar röd färg på deras kansli

Pehrsons nya, tuffa retorik efter händelse i Eskilstuna. "Det här är ett mycket allvarligt brott – inget annat ett rent hot mot demokratin"0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.