– Det behövs fler poliser, inte färre. Poliskåren behöver alla sina resurser, all erfarenhet och kompetens. Det här är alarmerande siffror som polisledningen måste ta på största allvar. Sverige befinner sig i ett allvarligt läge med terrorhot och stora flyktingströmmar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.
142 fler poliser har slutat under 2015 än under 2014, och då är det två månader kvar på året i den senaste statistiken. Att detta sker samtidigt som antalet sökande till Polishögskolan minskar kraftigt är enligt Polisförbundet ännu mer oroväckande.
Förbundet har under längre tid kritiserat polisernas låga löner och undermåliga arbetsmiljö. Tidigare i höstas lanserade förbundet kampanjen ”Nu räcker det!” och poliserna har också visat sitt missnöje genom att skicka brev till rikspolischefen och inrikesministern och med manifestationer på gator och torg. Den kritiken har polisledningen, med rikspolischef Dan Eliasson i spetsen, avfärdat.
– Vi riskerar ett dränage av polisiär kompetens. Detta i ett läge då kraven och påfrestningarna på polisen ökar för var dag som går. I ljuset av detta blir det helt orimligt att polisledningen inte kan uppfylla våra helt rimliga lönekrav på lägst 25.000 kronor i månaden och 28.000 efter fem års tjänst. Polisiär erfarenhet måste värderas, säger Lena Nitz.
Lönen är en viktig faktor, men även omorganisationen har stor påverkan på varför poliser vill sluta. Åtta av tio poliser upplever att arbetssituationen har förändrats negativt i samband med omorganisationen. Tung arbetsbelastning, oklara beslutsvägar och stor oreda är några av de punkter man nämner.
– Omorganisationen har skapat kaos. Men polisen i Sverige är ingen experimentverkstad. Och i det läge vi har nu med omfattande yttre hot förvärras en redan ansträngd arbetssituation, säger Lena Nitz.