Trumps regering överväger att stationera en insatsstyrka på tusen soldater i Kuwait som sedan USA:s lokala befälhavare i Irak ska kunna förfoga över. Tanken är att soldaterna snabbt ska kunna sättas in i striderna mot IS när det uppstår oförutsedda möjligheter eller utmaningar på slagfältet heter det. Därmed skulle antalet amerikanska soldater stationerade i regionen ökas till omkring 7.000.
Tidigare presidenten Barack Obama kritiserades ofta för att vilja detaljstyra striden mot IS. Ibland lade sig den förra regeringen till och med i om helikoptrar skulle användas vid en viss insats eller om trupper skulle flyttas från en plats till en annan, istället för att låta USA:s befälhavare på plats avgöra det.
Enligt förslaget ska USA:s militär få utökade befogenheter att agera efter eget huvud. Det är emellertid oklart om försvarsminister Jim Mattis stöder förslaget att sätta in amerikanska soldater mot terrorgruppen som USA:s förre president anklagas för att ha byggt upp.
Obama ville att IS skulle växa, visar ljudband
Just nu pågår intensiva strider om Iraks näst största stad Mosul där en arabisk-kurdisk koalition omringat IS i stadens västra halva och skurit av terrorgruppens försörjning. När Mosul erövrats väntar slutstriden om IS inofficiella huvudstad ar-Raqqah i Syrien.
Men att förlita sig på kurdiska miliser, som YPG i Syrien och Peshmerga i Irak, är något som starkt ogillas av USA:s Nato-allierade Turkiet. De betraktar de kurdiska miliserna som en förlängning av terrorstämplade PKK som Turkiet utkämpar ett blodigt krig mot.
Istället tränar och sponsrar Turkiet en egen rebellallians i norra Syrien där flera islamistiska och salafistiska terrorgrupper ingår. Några av dem har i praktiken snarlika mål som Islamiska staten och vill utropa ett islamistiskt kalifat i Syrien.