Nobelprisen 2016
Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart, Bernard L. Feringa.

Tre får pris för extremt liten hiss, motor och bil

Publicerad 5 oktober 2016 kl 12.48
Av Mattias Albinsson

Vetenskap. De tre kemisterna Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa får årets Nobelpris i Kemi.

Dela artikeln

Motiveringen till priset lyder "för design och syntes av molekylära maskiner", skriver Kulngliga vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

De tre kemisterna har utvecklat molekyler vars rörelser går att kontrollera och som kan utföra ett arbete genom att energi tillförs. Det handlar om så kallade molekylära maskiner; väldigt små hissar, konstgjorda muskler och minimala motorer.

Första steget togs 1983 av Sauvage, verksam vid l’Université de Strasbourg i Frankrike, när han länkade ihop två ringformade molekyler till en kedja, en så kallad kallad katenan. För att en maskin ska kunna utföra ett arbete krävs att den består av delar som kan röra sig gentemot varandra. De två sammanflätade ringarna uppfyllde detta krav.

Nästa steg togs av Stoddart vid Northwestern University, Evanston, Illinois i USA. 1991 utvecklade den så kallade rotaxan, han trädde en molekylär ring på en tunn molekylär axel och visade att ringen kunde röra sig längs axeln. Utifrån rotaxaner har han sedan kunnat utveckla en molekylär hiss, en molekylär muskel och ett molekylbaserat datorchip.

Det tredje steget togs av Bernard Feringa, verksam vid Rijksuniversiteit Groningen i Neder­länderna, när han 1999 utvecklade en molekylär motor. Han lyckades få ett molekylärt rotorblad att kontinuerligt snurra åt ett och samma håll. Utifrån denna motor har han sedan kunnat konstruera en så kallad nanobil, en extremt liten bil.

Utvecklingen av molekylära maskiner befinner sig än så länge i sin linda, men forskarna tror att de kan komma att förändra samhället på ett liknande sätt som den elektriska motorn gjort sedan första halvan av 1800-talet.

Bild:

© Wikipedia

Exempel på en så kallad nanobil.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Vetenskap

Forskarlarmet: AI:n kan redan klona sig själv

Vi kan redan ha passerat ödesmättade "röda linjen".. Avgörande egenskap för att överlista människor och ta över världen.0 Plus

CIA ändrar sig: Covid kom nog från labb

Reviderar sin ståndpunkt.. Ansåg tidigare att så inte kunde vara fallet.0 

Vatten och extrema vindar hittade på exoplanet

Använde svenskbyggt instrument.. Forskarna ska undersöka förutsättningar för liv.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0