"Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt", skriver regeringen.
Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv.
Förutom generella insatser mot rasism har handlingsplanen även riktade insatser mot "antisemitism", "antimuslimsk rasism", "antiziganism" och "rasism mot samer".
Några satsningar mot svenskfientlighet och rasism mot svenskar blir det däremot inte.
Förintelsemyndigheten Forum för levande historia får i uppdrag att samordna och följa upp genomförandet av den nya handlingsplanen. I det arbetet ingår att ta fram ett uppföljningssystem och varje år lämna en samlad redovisning av arbetet till regeringen.
– Rasism är alltjämt ett allvarligt problem i vårt samhälle. I den nya handlingsplanen formuleras tydligare mål för arbetet mot rasism vilket också underlättar en bättre uppföljning. Forum för levande historia välkomnar detta som ett viktigt steg i arbetet för att stärka respekten för allas lika värde och ett Sverige där vi tillsammans med kraft kan bekämpa rasism och hatbrott. Det är glädjande att regeringen ger Forum för levande historia förnyat uppdrag att samordna och följa upp detta viktiga arbete, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.
Forum för levande historia har sedan 2016 haft i uppdrag att samordna och följa upp den tidigare nationella planen mot rasism, bland annat i form av årliga rapporter.
För att bidra till ökad kunskap och erfarenhetsutbyte i arbetet mot "rasism och hatbrott" samordnar Förintelsemyndigheten ett nätverk för statliga myndigheter, där ett hundratal myndigheter i dag är representerade.
Svenskars "rasism" ska kartläggas
Regeringen ger nu också Forum för levande historia i uppdrag att genomföra en omfattande studie av "attityder kring intolerans i den svenska befolkningen". I uppdraget ingår att "undersöka attityder till och föreställningar om utsatta grupper såsom utrikes födda, afrosvenskar, judar, muslimer, romer, samer och hbtqi-personer". Förintelsemyndigheten ska inom ramen för arbetet "synliggöra gemensamma mönster men också skillnader i attityder och analysera hur dessa samvarierar med faktorer såsom ålder, kön, utbildning, svensk eller utländsk bakgrund, socioekonomisk situation, samt var i landet, och i vilken typ av geografiskt område, svaranden är bosatt".