SVT-veteranen: Blev kallad "Putinhora" när jag talade om fred

Publicerad 9 september 2024 kl 08.28

Media. Journalisten och författaren Chris Forsne har deltagit i en intervju med Swebbtv där hon berättar om sina många år inom utrikesbevakningen på statliga Sveriges Televison och om sina erfarenheter av det intellektuella klimatet i journalistkretsar.

Dela artikeln

– Jag minns när jag sade nånting om Ukraina, att man måste lägga ansträngningar på att försöka få ingång fredsförhandlingar där, och då blev svaret: Putinhora, säger Forsne bland annat i intervjun.

Det framgår inte vem som fällde den kommentaren, men i intervjun beskriver Forsne sin erfarenhet av de svenska journalisterna och jämför med hur det ser ut i Frankrike, som hon bevakade som utrikeskorrespondent för Sveriges Television under många år på 1980- och 90-talet.

– Diskussionerna är likadana, men skillnaden är att i Frankrike kan man tala om kontroversiella och allvarliga politiska frågor och diskutera stenhårt, men sen är man goda vänner efteråt. Det klarar vi inte i Sverige, utan här vräker vi ur oss fascist, högerextremist och så vidare, konstaterar hon.

Chris Forsne konstaterar också att när public service producerar inslag idag så är det påfallande ofta ett externt produktionsbolag som sköter produktionen. Dessa bolag får ofta stora delar av sina inkomster från näringslivet och olika storbolag, och de befinner sig därför i en kommersiell beroendeställning som rimmar illa med SVT:s påstående om att deras sändningar utgör "fri och oberoende television".

Frågan aktualiserades nyligen när DN sparkade flera frilans­journalister som även jobbade för Handelsbankens Youtube-kanal EFN, vars innehåll produceras av Leo Lagercrantz Communication och tidigare Robert Aschbergs produktionsbolag Strix.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski hävdade att man kan ifrågasättas som oberoende journalist om man samtidigt är beroende av en viss storbank för sin försörjning.

I intervjun med Swebbtv konstaterar Chris Forsne att externa produktionsbolag bidrar till likriktning och ängslighet i det innehåll som sänds på SR och SVT, och att det knappast är förenligt med det oberoende som public service påstår sig utgöra.

När Swebbtvs ankare Mikael Willgert tar upp ett inslag i Sveriges Radios fackprogram "Medierna", som handlade om alternativmedia, konstaterar Forsne att programmet görs av ett externt produktionsbolag och att det kan vara skälet till att inslaget är förutsägbart och att man som vanligt intervjuar Chang Frick och liknande.

– Naturligtvis vet ju "Medierna" att de har kontrakt som kan ryka om de går utanför de gränser som ju sätts av chefsskapet på Sveriges Radio. Så det är väldigt typiskt för hur man arbetar, konstaterar Chris Forsne.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

58-årig Ukraina-galning försökte mörda Trump

Wesley Routh, 58, gripen för nytt skottdåd. Donerade till demokraterna och var "VILLIG ATT DÖ" för Ukraina, enligt honom själv.0 

Ekonominyheter

Nytt rekordpris igen. Steg ytterligare 2 procent under dagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.