SVT: "Bevisfilm" manipulerades

Publicerad 11 september 2012 kl 20.38

Politik.En av filmsekvenserna som användes under rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye var en bluff. Det hävdar SVT, som dessutom menar att bevisen för att någon skulle ha dött i samband med gripandet var fejkade. SVT-reportern som gjort inslaget kan dock själv ha använt vilseledande klippteknik.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt SVT vittnade två soldater från gränspolisstyrkan som grep svenskarna om att ett stort antal ONLF-rebeller hade dödats vid gripandet. Samtidigt visades en bild på en död rebell för domstolen, men enligt SVT så hade man fotograferat ett gammalt lik, som inte hade något med svenskarnas intrång i landet att göra.

– Militären höll Johan och Martin kvar i djungeln i flera dagar. Anledningen till det var att man skulle få tid att spela in filmen. När filmen var klar togs de till huvudstaden Addis Abeba så att ambassaden kunde träffa dem, säger SVT:s källa Abdulahi Hussein, som ska ha jobbat inom den etiopiska administrationen och som, enligt SVT, idag "lever under dödshot" för att han pratat med den svenska stats­televisionen.

– Syftet med videon var att åtala dem och få dem dömda till ett långt fängelsestraff, säger Hussein vidare.

I inslaget hävdar SVT att det som syns på filmen är arrangerat och att de etiopiska myndigheterna har klippt in ONLF-rebeller i filmen. I den film från Ogaden som SVT visar kan man se hur påstådda ONLF-soldater ser ut att låtsas bli jagade och står och flinar innan filminspelningen går igång. Något tydligt bevis för att hela videon skulle vara fejkad är dock svårt att urskilja på de - i sin tur klippta - sekvenser som SVT faktiskt visar. Reportern går dock i god för att de etiopiska myndigheterna har arrangerat inspelningen och säger att "SVT har granskat" filmen och funnit att den innehåller vilseledande klippteknik.

SVT-journalisten som gjort inslaget, Johan Ripås, kan sägas vara lite av en expert på området. Han har själv kritiserats av Granskningsnämnden så sent som 2007 efter att ha använt vilseledande klippteknik i en dokumentär om djurrättsrörelsen. Efter att ha klippt ihop dokumentären så att det såg ut som att en aktivist, kallad B, stödde mordhot och våld undersökte Granskningsnämnden om Ripås brustit i fråga om saklighet och respekt för privatlivet. I sitt beslut (PDF) konstaterade Granskningsnämnden bland annat att:

"[Ripås har] inte kunnat visa grund för uppgiften att B anser att mordhot och utstuderade attacker mot pälsaffärsägares hem och sommarbostäder skulle vara en bra metod att arbeta med. Inslaget brast i denna del mot kravet på saklighet."

Även bloggaren Alex Schulman anser sig ha blivit utsatt för manipulativ klippteknik av Johan Ripås. För några år sedan framställde SVT-journalisten det som att Schulman gillade droger.

– Jag höll på att få sparken från min dåvarande arbetsgivare, sade Schulman när han berättade om konsekvenserna av Ripås agerande i efterhand.

På torsdag klockan 20.00 sänder Uppdrag Granskning ett program om Martin Schibbye och Johan Persson. Programmet kan ses på SVT2 och i SVT Play. Huruvida det är Johan Ripås som producerat även det programmet framgår inte.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0