Sverige är det enda EU-landet som ännu inte har ansökt om pengar från EU:s coronafond (RRF), som kritiserats för att vara en gigantisk omfördelning av pengar från nordeuropeiska skattebetalare till EU-länder med låg arbetsmoral och låg pensionsålder.
Av de 150 miljarder kronor som Sverige betalar till fonden skulle vi få tillbaka cirka 40 miljarder kronor med dagens kurs. Men hittills har vi inte fått ett enda cent utbetalt från fonden.
Orsaken till att Sverige inte har ansökt om pengar är att nuvarande regering har ändrat reduktionsplikten, alltså sänkt kravet på inblandning av biobränsle i fossila drivmedel. Detta gör att Sverige inte längre uppfyller de klimatrelaterade krav som är kopplade till utbetalningarna från fonden.
Trots att inga pengar har betalats ut har Sverige redan genomfört flera investeringar som är tänkta att finansieras av fonden. Bland dessa finns järnvägssatsningar och naturvårdsprojekt som Trafikverket och Naturvårdsverket har utfört, med en sammanlagd kostnad på över 3 miljarder kronor.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) understryker vikten av att ha en bra plan och försäkrat att Sverige kommer att få sina pengar. Hon framhåller att det inte är bråttom, eftersom Sverige har till slutet av 2026 på sig att lämna in betalningsansökningar.
Enligt DN hade regeringen dock i själva verket räknat med att att få de stora utbetalningarna ur fonden redan i år, vilket framgår av underlaget för budgetpropositionen i september förra året.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Mikael Damberg, kritiserar regeringen för bristen på så kallad klimatpolitik och för att inte ha kunnat presentera en tidplan för när pengarna kommer att betalas ut. Damberg menar att regeringen måste ta ansvar för att ha ändrat en godkänd plan och säkerställa att Sverige får de medel som landet har rätt till.