Sverige kan utrota ålen – för att gynna 200 markägare

Publicerad 5 oktober 2024 kl 13.02

Inrikes. Trots att ålen är akut hotad av utrotning öppnade regeringen i våras för att behålla det kommersiella ålfisket som idag bedrivs av runt 200 markägare. Samtidigt kringgår Sverige sin skyldighet att införa ett sex månader långt stopp för det kommersiella ålfisket – genom att lägga stoppet mitt i vintern.

Dela artikeln

Att fiska ål är förbjudet för vanligt folk i Sverige sedan början av 2000-talet men förbudet gäller inte markägare i glesbygd med särskilt tillstånd, som de fått eftersom de av tradition fiskat utrotninghotad ål.

Yrkesfiskarna med tillstånd är numera i regel äldre män som bedriver fisket som extra födkrok vid sidan av skogsbruk eller annan näring som hör samman med omfattande markägande, och det var tänkt att ålfisket skulle försvinna i samband med att dessa fiskare blir för gamla för att fiska ål. Några nya tillstånd beviljas nämligen inte.

Men i våras gav Ulf Kristerssons regering plötsligt Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se till att man kan "ärva" ålfisketillstånd.

Initiativet kom från glesbygdspolitiker från Centerpartiet som föreslagit att nya tillstånd skulle få beviljas. Enligt politikerna kan inte ålens vara eller icke vara tillåtas styra de svenska bestämmelserna på området.

"En levande kust och skärgård, ett gynnande av småföretagande och ett vidmakt­hållande av ett småskaligt insjöfiske och kustnära fiske – ett levande kulturarv – är också viktiga värden", hette det bland annat i en riksdagsmotion.

Under tiden då den dömde ålfiskaren PM Nilsson var statssekreterare hos Ulf Kristersson utarbetade regeringen en metod för att Sverige skulle kunna kringgå sin skyldighet att införa ett sex månaders stopp för ålfisket i Östersjön, en regel som EU har infört, genom att Sverige lade stoppet mellan den 1 oktober 2023 och 31 mars 2024. Förbudet dömdes ut som en bluff av miljöorganisationer.

"Det sker nämligen inget ålfiske mellan januari och mars i svenska vatten", konstaterade Världsnaturfonden bland annat.

WWF ville att stoppet istället skulle läggas under juli-december under ålens lekvandring, men också då markägarna vill fiska som mest ål.

Statistiken visar att svenska markägare tänker fortsätta fiska ål om de inte stoppas med tvång. De senaste åren har svenska fiskerikontrollanter tagit upp över tusen illegala ålryssjor och i många fall hänvisas det just till släkttraditioner och härstamning från förmögna svenska markägarsläkter när ålfisket uppdagas.

"Om man alltid har fiskat ål, vilket man har i Karlskrona skärgård, alltid har lagt krok, ryssjor och ljustrat dem med lampa på nätterna, då är ålfiske en självklar del av livet självt, som att meta aborre ungefär", förklarade Kristerssons statssekreterare PM Nilsson i ett inlägg i sociala medier 2008, där han dömde ut förbudet som ett "avlägset EU-förbud".

När han själv senare tvingades avgå efter att ha åkt fast för olagligt ålfiske uttryckte han förvåning över att de lokala myndigheterna valde att gå vidare med anmälan trots hans släktband till markägare på orten.

"Jag har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen", dundrade PM Nilsson förgäves innan han tvingades avgå.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny studie: Var femte arbetskraftsinvandrare saknar arbete

Har inte ens några synliga inkomster. "Vi måste ställa oss frågan om systemet verkligen fungerar som det är tänkt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.