Foto: World Economic Forum

Sverige går med i europakten

Publicerad 27 januari 2012 kl 02.27

Inrikes.Socialdemokraterna och regeringen är överens om att Sverige ska gå med i europakten. Men Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska mot beslutet, som man beskriver som en bakväg in i EMU.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är bakvägen in i EMU. Det handlar om trovärdighet, vi får inte skapa osäkerhet om vart Sverige är på väg, säger Gustav Fridolin (MP) till Aftonbladet.

Förutom Miljöpartiet är även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är starkt negativa till regeringen och Socialdemokraternas uppgörelse.

- Sverige har sagt nej till euron och den centralstyrda EU-ekonomin, regeringen måste se till att vi inte dras in i den ändå, sade EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) i ett pressmeddelande i våras.

Regeringen har pekat på att Sverige påverkas av krisande euroländer och att det därför vore bra om Sverige kunde få mer inflytande i Europa.

"Det är riktigt men det är inget argument för att Sverige ska gå med i ett samarbete som inte ger oss någonting tillbaka", skrev Sverigedemokraterna nyligen på SvD brännpunkt. Partiet hänvisar till det läckta utkastet till avtalet för europakten där det framgår att länder som står utanför EMU inte ges något som helst inflytande om de väljer att gå med.

Även Sverigedemokraterna oroar sig för det närmande till EMU som ett medlemskap i europakten kan innebära.

"Är det något vi ska lära EMU-länderna så är det att det inte är tillräckligt med ett finanspolitiskt ramverk utan att man även måste bedriva en självständig penningpolitik. Det är dags att en gång för alla dödförklara euron och återinföra fria valutor i ett Europa av självständiga och handlingskraftiga nationer", skriver partiet i SvD.

Men enligt Socialdemokraterna innebär medlemskapet inte alls någon bakväg in i EMU.

- Vi är överens om att en medverkan i EUs finanspakt inte ska innebära att Sverige går med i euron bakvägen. Det är olyckligt om det framstått som att detta varit en konsekvens av en svensk anslutning till finanspakten. Regeringen borde ha varit tydligare i denna fråga, säger partisekreterare Carin Jämtin i ett pressmeddelande.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.