Mindre än fem procent av Sveriges bostäder är byggda efter år 2000, vilket gör landet till en stor vit fläck på Eurostats Europakarta över nybyggnation ovan.
"Det är bara delar av Baltikum, södra forna DDR och delar av Bulgarien, som man hittar några större områden liknande den vita fläck Sverige utgör", skriver ekonomibloggaren Lars Wilderäng i sin blogg Cornucopia.
Samtidigt finns det goda skäl för politiker att fortsätta framhärda med krångliga byggregler, långa väntetider och höga kostnader för den om vill bygga nytt. Tillsammans med avskaffandet av fastighetsskatten, avskaffande av förmögenhetsskatten, amorteringsfria lån, avdragsrätt för räntor, fri hyressättning vid andrahandsuthyrning, skattefria hyresinkomster och framför allt kraftigt sänkta räntor bidrar nämligen politikernas agerande till att ytterligare blåsa upp bostadsmarknaden.
"I Spanien och Irland, som haft totalkrascher i sina bostadsbubblor, har det byggts extremt mycket", konstaterar Lars Wilderäng och summerar:
"Slutsatsen är att om byggandet tar fart i Sverige kommer bostadsbubblan att krascha, och eftersom för många skulle förlora massivt på det, inklusive att hela Sveriges ekonomi hänger på hushållens skuldbubbla och belåning av redan existerande bostäder, så kommer byggandet inte ta fart. Huruvida priserna kommer krascha ändå eller om tesen att ökat byggande kraschar bostadsbubblan är rätt eller fel spelar ingen roll – det viktiga är hur folk och beslutsfattare uppfattar det."