Jämfört med vad, undrar vi.

" />

Jämfört med vad, undrar vi.

" />

Jämfört med vad, undrar vi.

" />

Sverige bäst i Europa utan invandringen

Av Widar Nord den 24 juni 2013 kl 00.33

Noborder Network/CC-BY

Vad kostar invandringen? Jan Ekberg, professor vid Linnéuniversitetet i Växjö, är besviken på att invandringskritiker använder hans siffror för att påstå att summan inte är obetydlig.

"Ofta framställs mina resultat – att invandringen skapar ett underskott på mellan 1,5-2 procent av BNP – som om det vore frågan om väldigt stora kostnader för Sverige. Men både i min och OECD:s studie ser vi att det är frågan om mycket små över- och underskott i förhållande till BNP", säger Ekberg till Nerikes Allehanda idag.

Uttalandet är minst sagt märkligt. För det första motsvarar 2 procent av BNP ca 70 miljarder om året, och då räknar ändå Ekberg med att invandrare utnyttjar offentlig service - även rättsväsendet - i ungefär samma utsträckning som etniska svenskar gör. Den som har besökt ett svenskt fängelse vet naturligtvis att det här inte stämmer. Studien har också kritiserats av andra tunga ekonomer, bland annat ekonomiforskaren Jan Tullberg vid Handelshögskolan i Stockholm som anser att invandringen snarare kostar Sverige runt 110 miljarder kronor per år. Netto.

Men låt oss förutsätta att Ekbergs underskott på 70 miljarder verkligen stämmer. Även denna summa motsvarar nästan två gånger hela försvarsbudgeten (40 miljarder per år) eller en generös skattesänkning för varje förvärsarbetande svensk med ungefär 18 000 kronor om året.

Att 2 procent skulle motsvara ett "mycket litet" underskott i förhållande till BNP stämmer alltså inte. Under 2012 var Tyskland det enda EU-landet med budgetöverskott. Det tyska överskottet hamnade på 0,2 procent av BNP, medan Sverige hade ett underskott på 0,5 procent. Utan invandringen skulle Sverige således ha de överlägset starkaste statsfinanserna i Europa.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep