Ebolautbrottet i Afrika
Framtidens sjukvård? Professor Hans Rosling vid Karolinska institutet demonstrerar en skyddsdräkt som ska skydda svensk vårdpersonal mot ebola.

Svensk vårdpersonal snabbutbildas i ebolahantering

Publicerad 18 oktober 2014 kl 16.43

Inrikes. Svensk vårdpersonal snabbutbildas just nu i ebolahantering inför den hundramiljonerkronorssatsning som regeringen beslutat om i syfte att stoppa ebolaepidemin i Västafrika.

Dela artikeln

– Vi kan inte förlita oss på att organisationer som Läkare utan gränser ska klara situationen. Vi måste skicka svensk sjukvårdspersonal, sade Johan von Schreeb, kirurg och docent inom katastrofmedicin vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet, ett pressuttalande förra veckan.

Von Schreeb har nyligen själv varit i  Sierra Leone, ett av de eboladrabbade länderna, och arbetat för världshälsoorganisationen WHO.

– För att svensk sjukvårdspersonal ska kunna resa ner och hjälpa till måste cheferna inom hälso- och sjukvården släppa iväg sin personal, något som inte alltid är fallet, fortsatte han.

Den första tvådagarskursen i ebolahantering hölls under den gångna veckan på Karolinska institutet i Stockholm, nästa kurstillfälle är nu på måndag och tisdag och von Schreeb är en av dem som föreläser under snabbkursen.

Under kursen får deltagarna bland annat lära sig hur man på ett säkert sätt tar på och av den särskilda skyddsdräkt som ska skydda svenskarna från ebolasmitta. Deltagarna får även lära sig hur man ska hantera prover från patienter som misstänks vara ebolasmittade och hur kropparna för dem som avlidit i ebolafeber ska hanteras och begravas på ett så säkert sätt som möjligt.


Nyheter från förstasidan

Större DDoS-attack mot Fria Tider

Sajten låg nere igen. En större attack har nu inletts på IP-nivå.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.