Det är Sveriges Radio Ekot som tagit del av uppgifter som ska lämnas in till riksdagen först imorgon. Sveriges ekonomi spås i år en tillväxt på 1,2 procent och 2,2 procent nästa år, vändningen väntas komma först 2015.
Samtidigt räknar regeringen med att arbetslösheten fortsätter att stiga.
Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter stiga i år och kanske även en bit in på nästa år, det här är en besvärlig tid för Sverige, det är hög arbetslöshet och det dröjer innan den börjar komma ned, sade finansminister Anders Borg i SVT:s Agenda under söndagskvällen.
Trots att ekonomin går dåligt öronmärkte regeringen nästan 25 miljarder kronor i höstens budget för att öka invandringen till Sverige, varav utgiftsområdena migration och integration var de två största. Pengarna räckte dock inte och ytterligare miljarder har sedan dess fått skjutas till för att täcka kostnaderna för de migrationspolitiska ambitionerna.
Regeringen har redan aviserat att den kommande budgeten kommer att innebära ökande invandringsrelaterade kostnader då man gjort upp med Miljöpartiet om en lagändring som går ut på att bevilja uppehållstillstånd för illegala invandrare vilka vare sig har skyddskäl eller varaktig försörjning i landet. Vårpropositionens utgiftsområden migration och integration kan därmed komma att slå nya rekord imorgon samtidigt som regeringen tvingas till drastiska besparingar på andra håll i budgeten.
Så funkar det
På våren, senast den 15 april, lägger regeringen sin så kallade vårproposition. Vårpropositionen är regeringens förslag till statens budget för nästkommande år. Förslaget ska både beskriva vad regeringen anser att staten ska satsa sina pengar på och vilka skatter, avgifter, eller andra intäktskällor man tänkt sig ska finansiera dessa satsningar.
Därefter påbörjas riksdagens budgetarbete där partier som inte ingår i regeringen lägger motförslag och utformar egna budgetar. Om regeringen är en minoritetsregering och alltså inte har stöd av en majoritet av riksdagens ledamöter behöver regeringen förhandla med ett eller flera partier utanför regeringen för att få stöd för sin budget i riksdagen.
På hösten, senast den 20 september, lämnar regeringen in sin slutliga budgetproposition för nästkommande år. Budgetpropositionen, populärt kallad nådiga luntan, ska då ha stöd av en majoritet av riksdagens ledamöter för att kunna godkännas av Sveriges riksdag.