Bostadsbubblan

Svensk bostadsbubbla brister när som helst

Publicerad 26 augusti 2014 kl 17.58

Ekonomi. Den övervärderade svenska bostadsmarknaden har resulterat i ännu en varning från Internationella valutafonden, IMF, och från den kände nationalekonomen Paul Krugman. Sveriges tungt belånade medelklass har hamnat i det internationella blickfånget, rapporterar nu alla större medier i hela västvärlden förutom de svenska.

Dela artikeln

Nyhetsbyrån Reuters har besökt en visning av en tvårums bostadsrätt i Stockholm och berättar fascinerat om hur mäklaren visade den fullsmockade lägenheten i bara 30 minuter innan en budgivning startade och objektet snabbt såldes för 7 miljoner kronor.

"Fyra av tio bolåntagare i Sverige betalar inte av på sina skulder, och de som amorterar över huvud taget gör det i en takt som i genomsnitt skulle ta dem ett århundrade innan de är klara", skriver Reuters i sin artikel.

En annan internationell nyhetsbyrå, New York-baserade Bloomberg, skriver om hur Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för S och sannolikt finansminister efter valet i höst, lovar att lätta upp det så kallade bolånetaket och införa särskilt riskfulla subprime-lån till riskvilliga unga svenskar.

– Bolånetaket skapar otvivelaktigt problem för unga människor, säger Magdalena Andersson.

Hennes utlovade reform har tagits emot väl av den så kallade 68-generationen, som i genomsnitt har fått värdet på sina bostäder tredubblade tack vare såväl S- som alliansregeringarnas frikostiga lånepolitik de senaste 20 åren. Men varje krona som den äldre generationen har tjänat har samtidigt hamnat på skuldkontot hos yngre människor.

– Vi har inte råd att betala 5 procent ränta om ett amorteringskrav införs, inte med våra löner, konstaterar en högbelånad stockholmare i en kommentar till Reuters.

Sverige, som är känt för sina höga skatter på arbete, har nästan inte någon fastighetsskatt alls, noterar den ansedda nyhetsbyrån. Fastighetsskatten i landet ligger i den nedre skalan bland OECD-länderna och är bara en tredjedel så hög som fastighetsskatten i USA.

Men trots låga fastighetsskatter, generösa ränteavdrag, total frånvaro av amorteringskrav och en massiv utlåning är det ingen politiker som vill göra något åt saken.

– Inget av de politiska blocken vill diskutera höjda fastighetsskatter eller minskade ränteavdrag innan valet, konstaterar John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet och tidigare lärare åt både Magdalena Andersson och Anders Borg, i en kommentar till Reuters.


Nyheter från förstasidan

L kräver utvisning – när någon klottrar på deras kansli

Pehrsons nya, tuffa retorik efter händelse i Eskilstuna. "Det här är ett mycket allvarligt brott – inget annat ett rent hot mot demokratin"0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.