Det var 2017 som Spaniens vänsterregering genomförde sin forskningsstudie "B-MINCOME", ett experiment där man testade att ge 1.000 hushåll i Barcelona motsvarande 17.112 kronor arbetsfritt och skattefritt.
Studien finansierades på traditionellt sätt, det vill säga genom ökning av Spaniens egen statsskuld. Det var alltså innan de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna godkände EU:s planer på att låta länder som Sverige och Tyskland finansiera programmet.
I studien ingick 383 hushåll som fick pengarna på lite olika villkor. En grupp fick pengarna men var skyldiga att stå till arbetsmarknadens förfogande, medan en annan fick pengar utan detta villkor. I en grupp sattes medborgarlönen ned om spanjoren tjänade pengar vid sidan om, medan en annan grupp fick ha obegränsade med sidoinkomster och ändå ha kvar sin medborgarlön.
I samtliga grupper "boostades" livsglädjen och den mentala hälsan hos bidragsmottagaren, skriver forskarna i studien. Men gladast av alla blev de som fick ha obegränsade sidoinkomster och slapp stå till arbetsmarknadens förfogande. Det var därför ett förslag i linje med detta som den spanska regeringen gick vidare med när medborgarlön infördes i somras.
Det var i juni 2020, efter att Tyskland gett upp sitt motstånd mot gemensam skuldsättning inom EU, som Spanien lanserade en webbplats där låginkomsthushåll erbjöds ca 12.000 kronor både arbetsfritt och skattefritt, i huvudsak på de generösa villkor som rekommenderades i studien. Villkoret för att söka bidraget var att man måste vara mellan 23 och 65 år.
Totalt omfattades drygt 2,3 miljoner spanjorer av programmet, uppgav SVT den sommaren.