Beslutet meddelades av utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio från Sannfinländarna under en presskonferens på onsdagen.
– Inga nya finansieringsbeslut inom landsprogrammet kommer att göras förrän konkreta framsteg har skett i processen med Somalia, säger Tavio enligt Yle.
Enligt ministern framgår det av regeringsprogrammet att biståndsmottagande länder ska ta emot sina egna medborgare som Finland vill återsända – något som alltså inte har fungerat tillfredsställande i samarbetet med Somalia.
Ville Tavio hoppas att samarbetet kan återupptas nästa år, men det är i så fall är beroende av att återsändningarna sker i tillräcklig omfattning. Han hänvisar till att den bristande kapaciteten och politiska viljan hittills har hindrat framstegen.
Programmet, som skulle ha inneburit ett årligt bistånd på 8–9 miljoner euro från 2025 – alltså närmare 100 miljoner kronor – avslutas stegvis. Dock kommer det humanitära stödet, samt finansiering till så kallade icke-statliga organisationer och den privata sektorn, att fortsätta som tidigare.
Enligt finska Migrationsverket har 148 somaliska personer avvisats och 22 utvisats från Finland de senaste 12 månaderna.
Löftet att villkora delar av biståndet "med att mottagarlandet tar ansvar för sina egna medborgare och återtar dem när så behövs" står också inskrivet i det svenska Tidöavtalet, som är förlaga för det avtal som regeringspartierna i Finland har slutit. I Sverige har det dock inte hänt så mycket på den punkten – och heller inte på många andra punkter, enligt kritikerna.