Det råder splittring inom Sverigedemokraterna sedan partiet igår – i strid mot det beslut som fattats på partiets landsdagar i höstas om att Sverige ska stå "utanför NATO och andra stormakters militärallianser" – sagt ja till värdlandsavtalet med Nato.
När beslut i frågan skulle fattas i riksdagen var elva av SD:s ledamöter frånvarande – fler än för något av de andra riksdagspartierna. Som jämförelse kan nämnas att Socialdemokraterna, riksdagens största parti, endast hade fem frånvarande ledamöter.
Bland dem som inte dök upp i riksdagen fanns den starkt Natokritiske tidigare partiledaren Mikael Jansson, som i vintras petades från partiets ledning, samt Björn Söder som även han frysts ut av partitoppen. Förklaringen står att läsa på Björn Söders blogg.
"Jag anser att det är en plikt för alla Sverigevänner, som värnar Sverige och svenska folket, att gripa efter varje halmstrå för att motsätta sig ratificering och fördröja avtalet och därmed vinna ytterligare tid för den interna oppositionen som finns inom S och MP att påverka. Det är inte att obstruera. Det är att ta ansvar", skriver den 40-årige partiveteranen.
"Jag vädjade"
Björn Söder anser att SD gjorde fel när de, istället för att ställa sig bakom Vänsterpartiets krav på vilandeförklaring, röstade för de ändringar av skyddslagen som gör att värdlandsavtalet ratificeras och Nato kan börja bygga militärbaser i Sverige.
"Jag vädjade till gruppens ledamöter vid tisdagens gruppmöte att ta ställning för vilandeförklaringen. Riksdagsgruppen valde dock att inte ställa sig bakom detta då man ansåg att det juridiska underlaget för vilandeförklaring inte var tillräckliga. Detta ställningstagande beklagar jag", skriver han.
Eftersom SD har en praxis om att ledamöterna inte ska motsätta sig riksdagsgruppens beslut valde han att inte rösta nej eller lägga ned sin röst. Istället valde han att inte delta alls vid voteringen.
Nedrustning som strategi
Björn Söder skriver även på sin blogg att tidigare såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar successivt monterat ned det svenska försvaret, något han är starkt kritisk till. "Efter denna nedmontering av den svenska försvarsförmågan har man också, som en bonus, lyckats få den svenska opinionen för ett svenskt medlemskap i Nato att börja växa", påstår han.
Pengarna som sparats in på Försvarsmakten har istället satsats på att öka invandringen till Sverige och andra vänsterpolitiska reformer.
Hånades av L
Sverigedemokraternas helomvändning i Natofrågan var något som gjorde att partiet hånades av Liberalernas riksdagsledamot Allan Widman.
– I söndags sa den försvarspolitiske talespersonen Mikael Jansson att man kommer att haka på Vänsterpartiets vilandeförklaring, sade han under debatten inför gårdagens omröstning innan han fortsatte:
– Två dagar senare säger Jimmie Åkesson tvärtom. Jag kan bara konstatera att Sverigedemokraternas strategi verkar glasklar: "If you can´t convince the enemy, confuse him".
Fria Tider har sökt Björn Söder, Mikael Jansson och Paula Bieler men ingen av dem har gått att nå.