Den nya lagen, som gör det svårare att invandra till Sverige ska som längst gälla i tre år. Men redan om två år, valåret 2018, ska regeringen utvärdera om lagen ska gälla det sista året.
Enligt migrationsminister Morgan Johansson är det ”en absolut ambition” att Sverige efter tre år ska återgå till 2015 års invandringsnivåer.
Men det räcker inte tycker flera framträdande socialdemokrater som Ekot har talat med. De vill att lagen upphävs tidigare eller att arbetet för att upphäva den inleds redan nu. Det som framför allt oroar kritikerna är att lagen hindrar fortsatt massinvandring och dessutom påstås bryta mot den så kallade asylrätten.
– Lagstiftningen är inte bra. Den hindrar människor från att komma till Sverige, säger Veronica Palm, ordförande i socialdemokraternas Stockholmsdistrikt till Ekot.
Sören Juvas är ordförande för HBT-Socialdemokrater. Han hoppas att Sverige snabbt ska satsa mer resurser på mottagningskapaciteten av nya invandrare från tredje världen, så att lagen inte behövs i tre år.
Att invandringen 2016 alls inte varit lika stor som 2015 används av vissa som skäl till att den nya lagen inte behövs.
– Därför tycker vi att det redan här och nu finns utrymme att lätta på lagstiftningen, både vad gäller anhöriginvandringen och de permanenta uppehållstillstånden, säger Ulf Bjereld, som är ordförande för Tro och solidaritet.