Det är ett kulturarv och en fin tradition att vi har våra skolavslutningar i kyrkan, säger Lars-göran Wiberg (C) till Norra Skåne.
Han valde att inte avslå motionen som både skolpolitikerna och kommunledningskontoret rekommenderat att han skulle göra, och fastslår att det finns en central skillnad från vad Patrik Jönsson har skrivit i sin motion. I motionen talas det om kyrklig skolavslutning, vilket flera ser som en skolavslutning med kristet religiösa inslag vilket strider mot flera lagar och regler.
Det jag talar om är en avslutning med tyngdpunkt på samvaro utan religiösa förtecken. Då är det fullt möjligt att hålla avslutning i kyrkan och jag och mitt parti tycker också det är önskvärt. Men det är rektorn som bestämmer var man ska vara, säger Lars-Göran Wiberg.
Det var vid förra årets skolavslutningar som diskussioner om skolavslutningar i kyrkan kom på tal, efter det att både Västerskolan och Grönängsskolan beslutat om att inte ha någon avslutning i kyrkan. Rektorerna på skolorna hänvisade till skolverkets rekommendationer. Västerskolan gick också ett steg längre och sade nej till prästen Inge Wahlquists traditionella sommartal med anvisning till att skolan ska vara fri från religiös påverkan. Det hela ledde till att ett antal föräldrar själva gjorde en egen inofficiell avslutning i kyrkan med prästen Daniel Biel.
Det blev en jättediskussion och jag upplever ett starkt stöd från människor för beslutet, säger Lars-Göran Wiberg.
I maj så la Patrik Jönsson (SD) en motion till kommunfullmäktige där han förslog att samtliga grundskolor ska erbjuda eleverna kyrklig skolavslutning vid höst- och vårterminens slut.
I en tid, där högt uppsatta rikspolitiker vill införa muslimska helgdagar och avveckla svenska traditioner anser vi sverigedemokrater att det är viktigt att vi värnar om vår svenska kultur och våra svenska traditioner, lyder Patrik Jönssons motion.
Barn- och utbildningsnämnden har föreslagit att motionen ska avslås med hänvisning till skollagen som säger att utbildning inte ska bekänna sig till någon religiös tro.
I samma veva har skolinspektionen sagt att man kan ha skolavslutning i en kyrka tillsammans med en präst, ifall tyngdpunkten ligger på högtid och samvaro, utan religiösa budskap.