Från en rad håll i Sverige har det under valdagen rapporterats om timslånga köer till vallokaler och väljare som ger upp och åker hem igen.
En av de drabbade är SD-ledaren Jimmie Åkesson, som hade tänkt rösta vid centralstationen i Stockholm. På grund av kön där försökte han istället rösta på Östermalm – men även där var det en kö på minst en timme.
Statsminister Magdalena Andersson (S), som röstade i Skuru bollhall i Nacka, skriver på Facebook att hon fick stå "i kö en bra stund".
Statsvetaren Axel Cronert, säger till SVT att de långa köerna kan leda till att folk struntar i att rösta.
– Det är mycket bekymmersamt i så fall. Och man undrar ju vad som händer i slutet av dagen, för trycket på vallokalerna brukar vara som högst när de stänger vid klockan åtta i kväll, säger han.
Enligt Valmyndigheten beror de långa köerna förmodligen delvis på en ny regel som innebär att ställena där valsedlarna placeras ska vara avskärmade och skyddade från insyn.
Tidigare stod valsedlarna helt öppet i vallokalerna, så att alla som befann sig där kunde se vad man skulle rösta på. Det kontroversiella svenska systemet ändrades efter hård kritik från EU.
Men efter lagändringen är det nu många vallokaler som tvingar väljarna gå öppet med sina valsedlar i handen till allmän beskådan, eftersom man får valkuvertet på en annan ställe.
Det här med att man måste ta valsedlarna först och får valkuverten efteråt, är det så överallt? Varför har man en sån regel? Vad är då poängen med att ha skärmar där man tar sedlarna, om man ändå bär dem öppet efteråt?
— Paula Bieler Eriksson (@PaulaBieler) September 11, 2022