Thilo Sarrazins nya bok Europa behöver inte euron förväntas att bli ännu en bestseller av den tidigare styrelseledamoten i tyska Bundesbank.
I boken, som släpps i sommar, beskriver Sarrazin Tysklands åtaganden i eurosamarbetet som ett slags "botgöring" för förintelsen och andra världskriget.
Han uppmanar alla medlemsstater som inte lever upp till stabilitetspaktens krav att omedelbart lämna valutasamarbetet, och menar att de senaste årens räddningsaktioner bara inskärpt bilden av att Tyskland utöver utpressning mot andra europeiska länder.
I grund och botten är euron ett hopplöst projekt, menar Sarrazin, och påpekar att kravet på att ett sådant samarbete långsiktigt skulle kunna fungera vore att alla medlemsstater "mer eller mindre" levde upp till tysk standard, enligt Focus.
Sarrazin, som redan i maj 2010 förutspådde att Grekland skulle bli ett stort problem för valutaunionen och avfärdade den grekiska regeringens sparplaner som "orealistiska", menar nu att Grekland är ett totalt "hopplöst fall".
Han hävdar vidare att de tyska vänsterpartiernas beredvillighet att lösa krisen genom att införa så kallade euroobligationer är ett uttryck för den "tyska reflexen" att "botgöringen" för förintelsen och andra världskriget är fullföljd först när "alla våra angelägenheter, inklusive våra pengar, överlämnats i europeiska händer".