Jannok berättar i intervjun att svenskar ibland frågat henne hur det känns att vara same, och att hon hellre vill vända på den frågeställningen och anklaga svenskarna för att vara kolonisatörer.
– Jag tycker att det är mer intressant att fråga: Hur är det att vara en del av ett kolonialt folk? Hur är det att gå omkring i ett område där varenda plats är på samiska men man inte kan uttala det? Och veta att man har stulit det här? Veta att man upprätthåller förtrycket bara genom sin egen vardag? frågar hon anklagande i programsatsningen "Sverige!".
– Det känns inte så bra. Det känns som att man får en stor sten på axlarna som man själv inte varit en del av. Men som man kollektivt måste bära runt på, svarar SVT:s brottsdömde skånske programledare Fredrik Önnevall.
LÄS MER: Högsta domstolen dömer SVT-journalist för människosmuggling
Invandrade österifrån
Skandinavien befolkades från omkring år 12.000 f.Kr. och framåt av europeiska jägar-samlare, när inlandsisen drog sig tillbaka efter senaste istiden. Tillsammans med senare förhistoriska invandrargrupper utgör dessa ursprunget till dagens svenskar.
Forskare har genom genetiska studier kommit fram till att en stor andel av förfäderna till dagens samer kom långt senare, omkring 1.500 f.Kr. De invandrade som nomader österifrån, från Sibirien, och lindan till dagens samiska språk gjorde entré först på 500-talet e.Kr.
Trots att samerna invandrade till Sverige långt senare än svenskarna, har de status som urfolk i Sverige. Anledningen är att samerna befolkade norra Skandinavien när de moderna statsgränserna drogs upp.
Marie B Hagsgård är jurist och expert på Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter:
– Det är en evig diskussion om vem som var först, men innan Norge, Sverige, Finland och Rysslands gränser drogs var samerna där, säger hon till SVT.