– Årets rapport heter "Orosmoln" och visar att sötebrödsdagarna är över och att svångremmen börjat dras åt i Sverige, säger John Magnus Roos, forskare vid Göteborgs universitet.
Den nya forskningsrapporten är främst baserad på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och från SOM-institutet vid Göteborgs universitet men även från andra myndigheter och forskningsinstitut. Och forskarna ser flera tecken som historiskt sett har förebådat en lågkonjunktur.
Bland annat gör svenskarna allt färre besök på kvällsrestauranger, barer och pubar. Mindre pengar läggs på nöjesrestauranger medan mindre spenderas utomlands och på kläder. Forskarna ser också att det görs färre köp av nya bilar. Inköp av möbler och inredning ökar mindre än tidigare år.
Men trots allt så ökade den totala konsumtionen i Sverige under 2018. Detta förklaras av att de stora konsumtionskategorierna "mat" och "bostad" ökade mer än på länge.
– Då ekonomisk oro råder spenderar människor mer på det nödvändiga som mat och bostad, och mindre på det som kan skjutas upp – som ny bil, möbler, kläder, utlandssemester och nöjesrestauranger, säger John Magnus Roos i ett pressmeddelande.
Ytterligare tecken på ekonomisk oro är minskad generositet.
– Det svenska folket har blivit mindre generösa. Vi har minskat antalet donationer till hjälporganisationer och vi köper inte så mycket presenter till andra. I tider av ekonomisk oro blir fokus mer på att klara den egna situationen, säger Roos.
Under den globala finanskrisen minskade aldrig den svenska konsumtionen, något som man trodde när vi befann oss i krisen. I sviterna av finanskrisen har konsumtionen stimulerats genom låga räntor vilket föranlett att de svenska hushållen idag är kraftigt skuldsatta.
– Med tanke på att konsumtionen aldrig avtog under den globala finanskrisen så kan penningpolitiken tyckas onödigt expansiv. Vid en ny lågkonjunktur är det riskabelt att hålla köpfesten vid liv genom ytterligare belåning, säger John Magnus Roos.
Han fortsätter:
– De svenska hushållens höga skuldsättningen gör helt enkelt att Sverige är dåligt rustat för en ny lågkonjunktur.