Rysslands krig mot IS

Ryssland vill bygga bred koalition mot IS

Publicerad 15 augusti 2015 kl 20.29

Utrikes. Under torsdagen arrangerade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov ett möte i Moskva i syfte att bygga en bred koalition mot Islamiska staten, rapporterar RT. Inbjuden var Khaled Khoja, ledare för Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor – en organiserad samling motståndsgrupper som stöttas av Nato och gulfstaterna.

Dela artikeln

Trots att Khojas koalition vill störta Syriens president Bashar al-Assad, försöker nu Ryssland medla och få dem att tills vidare strida sida vid sida med syriska regeringstrupper, kurdiska miliser, Turkiet, USA och övriga aktörer som Ryssland menar bör kunna enas i sin kamp mot Islamiska staten.

– Alla har ett intresse i att sätta gränser för terrorismen; alla har ett intresse av en snabb politisk överenskommelse i Syrien baserad på riktlinjerna från Geneve (https://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_II_Conference_on_Syria), sa Lavrov, och fortsatte:

– Vi är i i kontakt med alla politiska krafter i Syrien, både med regeringen och med samtliga oppositionsgrupper.

Ett år av amerikanska flygattacker mot IS har inte hjälpt för att mota tillbaka terrorstaten. Enligt Ryssland är ett samarbete mellan de marktrupper som strider mot Islamiska staten det enda sättet att på allvar stoppa terrorväldet.

– Utan en bred koalition av dem som strider mot terroristerna på marken kommer inte flygattackerna som den USA-ledda koalitionen genomför att uppnå önskade resultat och IS kommer inte kunna krossas, menade den ryske utrikesministern.

Men USA ser inga möjligheter till samarbete med Assad.

– Vi anser att Assad och Assads regim för länge sedan förlorade sin legitimitet, sa statssekreteraren John Kerry i förra veckan. Samtidigt kallade USA:s utrikesdepartement Assads regering för en “rot till allt ont här”.

Sergei Lavrov ifrågasätter dock det amerikanska förhållningssättet.

– När målet var att bli av med kemiska vapen så var Bashar Assad en legitim partner, men när det kommer till att bekämpa terrorism är han av någon anledning inte det.

Efter att den arabiska våren drabbade Syrien 2011 kunde rebellgrupper företrädesvis knutna till Muslimska brödraskapet och al-Qaida, med stöd av Nato, Turkiet och de sunniislamistiska gulfstaterna, snabbt slå landet i spillror i ett blodigt inbördeskrig som hittills har kostat en kvarts miljon människoliv och tvingat miljoner syrier på flykt.

USA kände i ett tidigt skede till att nämnda rebellgrupper krattade manegen för en islamisk stat i östra Syrien och nordvästra Irak, men såg en sådan utveckling som positiv i strävan att störta Assad. Utåt sett hävdade man dock att rebellerna företrädesvis var sekulära demokrater.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare tre kablar trasiga i Östersjön

Estlink 2 gick sönder igår. Nu har ytterligare tre kablar skadats mellan Finland och Estland.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.