Spänningarna i Europa
Kärnvapenbärande Iskander-robotar har flyttats fram till Polens gräns mot ryska Kaliningrad, rapporterar Daily Mail. Arkivbild.

Ryssland kallar hem utlandsstudenter när storkrig hotar världen

Publicerad 13 oktober 2016 kl 13.04

Utrikes. Den ryska regeringen har instruerat samtlig myndighetspersonal att flyga hem sina anhöriga till Ryssland inför hotet om ett globalt storkrig, rapporterar Daily Mail. Samtidigt flyttar Ryssland fram kärnvapenmissiler till gränsen mot Polen och spänningarna ökar i Östersjöregionen efter att Sverige slutit värdlandsavtal med kärnvapenalliansen Nato.

Dela artikeln

Beslutet om att kalla hem anhöriga till myndighetspersonal kommer efter att Vladimir Putin ställt in ett planerat besök i Frankrike till följd av ett ordkrig om den syriska konflikten, och det inträffar bara några dagar efter att Kreml flyttat fram kärnvapenbärande robotar till den polska gränsen.

Det forna Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov konstaterar i ett uttalande att världen nu befinner sig i ett "farligt läge" till följd av de växande spänningarna mellan Ryssland och USA.

Enligt den regeringskritiska ryska nyhetssajten Znak.com har myndighetspersonal, regionala tjänstemän, politiker på alla nivåer och anställda i statliga företag blivit beordrade att kalla hem sina barn från utländska universitet och andra utbildningar.

Den politiske analytikern Stanislav Belkovsky, mest känd i västvärlden för sina granskningar av Vladimir Putins kopplingar till gas- och oljeindustrin, säger till Znak att åtgärderna är en "förberedelse inför det stora kriget" som kan få betydande inrikespolitiska konsekvenser, precis som sanktionerna från västvärlden.

– Sanktionerna från väst, som började i mars 2014, har som syfte att slå in en kil mellan Putin och hans egen elit, säger Stanislav Belkovsky, och bedömer att förbudet mot att låta barnen studera utomlands kan få höga tjänstemän att lämna sina anställningar inom staten.

Relationerna mellan USA och Ryssland har nått sin lägsta nivå sedan kalla kriget och förvärrats ytterligare de senaste dagarna, sedan USA:s president Barack Obama avbrutit de rysk-amerikanska samtalen om Syrien och anklagat Vladimir Putins regering för dataintrång i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet.

Frankrikes regering, som under François Hollandes ledning har kommit att uppfattas som mycket lojal med USA, har samtidigt gett i uppdrag åt den internationella brottmålsdomstolen ICC:s åklagare att inleda en förundersökning om krigsförbrytelser mot Ryssland och den syriska regeringen, som man anser har brutit mot krigets lagar i Syrien.

Enligt Daily Mail genomförde Ryssland en serie militärövningar med kärnvapenkapabla missiler utanför USA-allierade Japan på onsdagen. Samtidigt avfyrades Topov-missil, även den med kärnvapenkapacitet, i Barents hav norr om Finland och Sverige.

Ryssland har också valt att frånträda ett symboliskt avtal med USA om att minimera lagringen av plutonium, som används i kärnvapen, som svar på Barack Obamas beslut att ställa in samtalen om Syrien.

Den polska regeringen har meddelat att den betraktar positioneringen av kärnvapenrobotar vid sin gräns som sin "mest allvarliga fråga" just nu, skriver Daily Mail.


Nyheter från förstasidan

Musk om att köpa MSNBC: "Hur mycket kostar det?"

"Hur mycket kostar det?" Vänsterkanalen i kris efter Trumps valvinst.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.