Krisen inom polisen

Politikerna överens: Asylkaoset bidrar till att knäcka polisen

Publicerad 27 september 2016 kl 21.55
Av Mattias Albinsson

Politik. Riksdagen debatterade under tisdagen den pågående krisen inom polisen med många avhopp och en kraftigt ökad arbetsbörda på grund av asylkaos och invandrings­relaterad vålds­brottslighet.

Dela artikeln

Politikerna på både höger- och vänsterkanten tycks nu överens. Asylkaoset som den rödgröna regeringen skapade förra året genom att ta emot över 160.000 invandrare från tredje världen har bidragit till att tvinga den svenska polis­myndigheten på knä.

Inrikes­minister Anders Ygeman (S) ville emellertid under debatten inte ta på sig ansvaret för att regeringen inte stängde gränsen snabbare än den gjorde. Enligt honom är det istället olyckligt att polisen påbörjade en större omorganisation samtidigt som asyl­invandringen slog rekord.

– Ingen kunde vid den här tiden veta vilken dramatiskt förändrad omvärld och framtid som väntade, sade han.

– På ett år kom 163.000 asylsökande till Sverige, fler än någonsin tidigare!

832 poliser sade upp sig förra året, fler än något annat år, vilket enligt Polisförbundet främst beror på omorganisationen.

Tisdagens debatt hölls på initiativ från Center­partiets riksdags­grupp. C-ledaren Annie Lööf vill, tillsammans med resten av alliansen, sätta press på regeringen att agera för att få ordning på polisen.

– Under lång tid har vi mött larmrapporter om hur situationen för den svenska polisen ser ut. Signalerna är allt mer oroväckande, vi måste ta dem på större allvar, sade hon.

– Sexuella ofredanden på sommarens festivaler, bilbränder och upplopp, stöldligor på landsbygden, oron och otrygg­heten runt om i hela landet tillåts att växa.

Sverige­demokraternas Kent Ekeroth valde, när det blev hans tur, att omedelbart angripa C och de andra partierna för att de inte insett polisens behov förrän nu. Han menar att polisen inte minst behöver mer pengar.

– I Centerpartiets senaste skarpa budget föreslog de inte en enda krona mer till polis­myndigheten, sade han.

– Faktum är att om man tittar på deras budget drog de ned satsningarna på rätts­väsendet med 15 miljoner kronor. Det var deras förslag för mindre än ett år sedan!

Ekeroth fortsatte därefter med att såga de andra allians­partiernas budget­förslag och påpeka att SD är det parti som vill satsa mest av alla på rättsväsendet. Bland annat vill partiet satsa 1,5 miljarder kronor extra på polisen.

– Vi vill satsa 30 gånger mer än Moderaterna! utbrast han.

Annie Lööf valde, när hon fick ordet igen, att inte bemöta kritiken från SD.

– Syftet med den här debatten är att få svar på hur vi kan förbättra situationen för polisen och hur regeringen tänker ta ansvar för trygg­heten, påpekade hon.

Istället valde C-ledaren att i sin tur kritisera den rödgröna regeringen och att den inte lyckats få ordning på polis­myndigheten.

– Vi menar allvar med att tryggheten måste öka i hela landet och att polisen är en av nycklarna för att göra detta möjligt, sade hon.

Förre justitie­ministern Beatrice Ask (M) talade också om den misslyckade omorganisationen och menade att den asyl­relaterade kriminaliteten främst drabbar landsbygden, inte storstäderna.

– När det gäller exempelvis bråk på flyktingförläggningar, som är ett problem, så är det framför allt ett bekymmer i glesbygden, hävdade hon.

Anders Ygeman avslutade med att tacka Centerpartiet och oppositionen för debatten och han lovade fler poliser i "de socialt utsatta områdena".


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Elon Musk vill fylla USA med indier

Vita män är "dumma", enligt miljardären. Trump-donatorerna meddelar – efter valet – att det blir kraftigt ökad invandring.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0