Hanne Nabintu Herland var 19 år då hon flyttade till Norge. Uppvuxen i Afrika, som dotter till två norska biståndsarbetare, har hon skrivit flera självbiografiska böcker om sin syn på rasism och kulturfrågor i det moderna Norge.
- Vi har en tendens att automatiskt tycka synd om människor med mörk hy och andra som inte är uppväxta i Norge, det är en socialistisk form av rasism som offerstämplar andra, säger hon.
Men bakom den hycklande fasaden tycker sig religionshistorikern se en betydligt mer verklighetsförankrad uppfattning.
- Vi ser i själva verket ned på utlänningar, och vågar inte kritisera dem av rädsla för att bli stämplade som rasister. Men titta på brottsstatistiken från polisen: Nästan 100 procent av misshandeln våldtäkterna i Oslo begås av icke-västerlänningar, säger hon,
- Det är ett uttryck för den norska socialistiska rasismen att vi inte pratar om våldtäkterna som kriminella invandrare begår. Varför accepterar vi detta utan att tala tillräckligt tydligt om vilka grupper som ligger bakom problemen? Istället tycker vi synd om dem och behandlar dem med silkesvantar.
Hanne Nabintu Herland säger dock att hon i grunden tror på ett multietniskt Norge, men att det måste förenas med hårdare straff och en sträng syn på grov brottslighet - även om den begås av icke-västliga invandrare. Hon gör heller ingen hemlighet av att olika invandrargrupper är olika önskvärda.
- Vi bör inte säga "utlänning" utan titta på varifrån personen kommer. I vissa grupper finns knappt någon brottslighet, medan andra grupper, exempelvis från Afrika, Somalia, Irak och Iran, är överrepresenterade, säger hon till Nettavisen.