Regeringen skalar just nu upp polisens resurser för it-brott för att bekämpa så kallat näthat – oförskämda kommentarer om framförallt kvinnliga kändisar och makthavare på internet.
I en intervju med Aftonbladet pekar Fjaestad ut näthatet mot artisten Zara Larsson som en generations- och könsfråga. Hon tvivlar på att det är värdefullt att satsa på insatser för skolungdomar och menar istället att "medelålders småbarnspappor" är en särskild problemgrupp.
– Vi kanske borde ha kurser för medelålders män i stället, säger hon till Aftonbladet.
Folkpartiets Birgitta Ohlsson har länge varit en stark röst i frågor om att utöka övervakningen av internet, minska den personliga integriteten och öka kampen mot så kallade it-brott. Hon var bland annat med och röstade ja till FRA-lagen och anser nu att näthat är ett problem för demokratin.
– Vi ser en öppet växande rasism, islamofobi och antisemitism på nätet, säger hon till Aftonbladet.
Journalisten Åke Ortmark, 83, har samtidigt väckt vrede inom den svenska politiker- och kändiseliten när han hävdade att offentliga personer faktiskt får tåla en del oförskämda uttalanden.
– Jag tycker för det första att hot om våld inte är acceptabelt. Däremot tycker jag att man ske se med stor förståelse på andra delar av det så kallade näthatet. Jag tycker inte att det är särskilt upprörande om jag själv blir kallad för horkarl eller om någon av mina kollegor kallas för hora, sade han och tillade:
– Alla vi som deltar i det offentliga samtalet har råkat illa ut i just den här meningen genom decennierna. Det är mycket farligt om vi börjar begära skydd, för då begränsar vi yttrandefriheten. Och jag tycker att yttrandefriheten är ett övergripande värde. Man får inte tassa i de marker som skulle innebära att man minskar yttrandefriheten.